Maminka.czRecepty

RECEPT na dozlatova upečenou kachničku. Protože na Boží hod se musí hodovat!

len 25.  12.  2022
RECEPT na dozlatova upečenou kachničku. Protože na Boží hod se musí hodovat!   | F.O.O.D.
Zatímco Štědrý den je u nás vyhrazen kaprovi, na Boží hod se tradičně připravovala pernatá drůbež. Můžete tradici sfouknout kuřetem nebo krůtou. My ale doporučujeme husu nebo kachnu – nejlépe pomalu pečenou. Proto začněte s přípravou už den předem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pomalu pečená kachna s dozlatova vypečenou křupavou kůžičkou chutná nejlépe s na víně dušeným červeným zelím ochuceným trochou rybízového džemu a sušenými švestkami. Jako příloha kynutý knedlík nebo – jako v případě tohoto receptu z časopisu F.O.O.D. – lokše.

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

1 kachna
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1 jablko
1 až 2 lžíce hladké mouky

Na červené zelí:
1 cibule
2 lžíce kachního sádla nebo oleje
1 červené zelí (menší hlávka)
1 lžíce rybízového džemu (vrchovatá)
1 hrst sušených švestek
1 bobkový list
100 ml červeného vína
červený vinný ocet na dochucení
cukr krupice na dochucení
sůl

Postup:

  1. Kachnu očistěte, odřízněte horní konce křídel. Nezapomeňte z břicha vyjmout droby v sáčku! Kachnu osolte i okmínujte zvenku i zevnitř a do břišní dutiny vložte oloupané celé jablko. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Na dno pekáče jen o trochu většího, než je kachna, položte odříznuté konce křídel a na ně kachnu hřbetem nahoru. Přiklopte ji nebo překryjte alobalem a vložte do rozpálené trouby. Teplotu snižte na 110 °C a pečte 2 hodiny. Pak pekáč vyjměte a slijte tuk. Kachnu obraťte hřbetem dolů, přiklopte a vraťte do trouby. Teplotu zvyšte na 120 °C a pečte další 2 hodiny.
  3. Sundejte alobal nebo poklici a znovu slijte sádlo i výpek a zvyšte teplotu na 180 °C. Kachnu dopečte dozlatova a dokřupava. Trvá to podle výkonu trouby asi 30 minut. Mezitím seberte naběračkou z výpeku sádlo, které můžete uchovat v ledničce pro další použití. Samotný výpek nalijte do kastrůlku, poprašte ho přes cedník hladkou moukou a na velmi mírném plameni pod pokličkou asi 20 minut povařte. Poté výpek prošlehejte metličkou. Hotovou kachnu naporcujte a podávejte přelitou výpekem s lokšemi nebo s kynutým knedlíkem a červeným zelím.
  4. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na sádle orestujte. Přidejte na proužky nakrouhané zelí, džem, posekané švestky, bobkový list a zalijte vínem. Zmírněte plamen, přiklopte a duste asi 30 minut. Zelí odklopte a dochuťte vinným octem a cukrem. Ještě ho povařte 10 minut bez poklice, aby se vyvařila přebytečná tekutina.
Témata: Recepty, Tradice, Vaření pro rodinu, Vánoce 2022, krupice, Kapr, Husa, Zelí, Hod, Sádlo, Kachna, Kachnička, Krůta, Alo, Boží hod