Maminka.czRecepty

Recept na krémové rizoto s dýní. Vyzkoušejte podzimní variantu italské klasiky

redakce 15.  10.  2022
Když se řekne rizoto, možná se vám vybaví dusivá varianta ze školních jídelen. Na to však okamžitě zapomeňte! Vyzkoušejte rýži na rizoto určenou a připravte si tohle skvělé jídlo podle pravého italského receptu. Kombinace s dýní je sice poněkud netradiční, ale zatraceně chutná!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rizoto je pokrm, který pochází ze severu Itálie. Nejčastěji si na něm pochutnávají v Benátkách či Miláně. Přestože je při jeho přípravě důležité volit správný typ rýže a dbát na postup, je natolik oblíbené, že se dočkalo mnoha obměn a variant. Ty však s tím pravým rizotem obvykle nemají mnoho společného. Vyzkoušejte pravé italské s lístky šalvěje a hoblinkami parmezánu.

Suroviny:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 ks cibule
  • 12 lístků šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 170 g rýže na rizoto
  • 250 g dýně
  • 50 g másla
  • sůl, mletý pepř dle chuti
  • parmezán na ozdobení

Postup:

Vývar přiveďte téměř do varu a pak vařte při velmi nízké teplotě. Na pánvi v oleji osmažte cibulku na mírném ohni, dokud nebude měkká, ale ne dozlatova. Přidejte nasekanou šalvěj a vařte pár minut. Přidejte rýži a dobře promíchejte, aby se zrnka pokryla olejem, potom nalijte jednu třetinu vývaru a přiveďte k mírnému varu.

Vařte, dokud se téměř všechen vývar nevstřebá. Přidejte dýni a trochu více vývaru a pokračujte v občasném míchání, dokud se vývar znovu nevstřebá. Přidávejte další vývar, dokud dýně není měkká a rýže hezky "al dente". Nemusíte spotřebovat všechen vývar, ale textura by měla být krémová.

Když je rizoto téměř uvařené, zahřejte slunečnicový olej na malé pánvi a rychle osmažte listy šalvěje - stačí jen pár vteřin. Vmíchejte máslo do rizota a dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do 4 misek a posypte několika křupavými šalvějovými listy a parmezánem.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, krém, suroviny, Podzim, vůně, Klasika, Itálie, Školní jídelna, Recept, Rýže, Rizoto, Vývar, Dýně, Milán, Šalvěj, Varianta, Benátky
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?
Stöckbauerová Vanda
Zajímavosti
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
GALERIE: Dvojčata jsou to nejlepší, co nás potkalo! 16 celebrit a jejich dvojnásobná radost i starost
Mrázková Dita
Galerie
Je jí 23, ale vypadá na 8: Uvízla jsem v těle dítěte, říká dívka, která trpí vzácným onemocněním
Mrázková Dita
Životní příběh
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství