[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pokud vybíráme ryby jako zdroj zdraví prospěšných látek, měli bychom určitě sáhnout po těch ze studených moří. Rozdíl oproti sladkovodním nespočívá v kvalitě bílkovin, ale v zastoupení jednotlivých mastných kyselin. Zatímco kapr má ve 100 gramech masa 200 miligramů Omega-3 mastných kyselin a pstruh 500 miligramů, losos 1600 miligramů a sleď dokonce 1700. Naopak u nás tolik oblíbený tuňák má v sobě tři až čtyřikrát méně Omega-3 mastných kyselin než losos.
To, že Omega-3 významně zpomaluje stárnutí mozku, pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém a je doslova zázrakem na klouby, jste už určitě slyšeli. Jak jsou ale nenasycené mastné kyseliny důležité pro nastávající a kojící matky i malé děti, je stále zdůrazňováno málo.
Vědecké výzkumy přitom mluví jasně; předčasný porod a nízká porodní hmotnost souvisí s výrazně nízkou hladinou Omega-3 u těchto novorozenců. Studie také dokázaly, že dlouhodobé podávání stravy se zvýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin významně ovlivňuje zrakové, mentální a psychomotorické funkce dítěte. Děti, které v jídle dostávají dostatečné množství Omega-3, mají navíc významně vyšší tělesnou a výrazně nižší tukovou hmotu. Dostatečný přísun těchto látek během těhotenství matky mají v pozdějším věku dítěte vliv na jeho inteligenci a školáci, kteří pravidelně jedí rybí maso, se lépe koncentrují a jsou méně problematičtí. Děti jejichž matky užívaly v těhotenství stravu bohatou na Omega-3 a vitamin D jsou také mnohem odolnější vůči nejrůznějším alergiím a autoimunitním chorobám, například lupénce.
4 osoby
4 ks aljašského lososa (na trhu k dostání King Oscar nebo Rio Mare)100 g mouky1 ks vejce200 ml mléka1 g sambalusůlčerné mleté koření200 g více druhu salátu100 g rajčat50 ml olivového oleje50 ml sojové omáčky50 ml ústřicové omáčky50 ml sezamového oleje1 g sezamu500 ml oleje
Z mouky, vajec, mléka, sambalu, soli a koření si připravíme těsto. V tomto těstě obalíme lososa a smažíme v oleji. Z rajčat, salátu a olivového oleje si uděláme malý salát. Omáčku připravíme smícháním sójové omáčky, ústřicové omáčky, sezamového oleje a sezamu.
Další recepty naleznete na webu Recepty.cz