[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
400 g rebarbory
150 g krupicového cukru
80 g másla + máslo na vytření formy
4 vejce
100 g polohrubé mouky
60 g mletých mandlí
1/2 balíčku prášku do pečiva
Postup:
Čerstvou rebarboru oloupejte a nakrájejte na délku pečicí formy. Do širokého kastrolu nebo vyšší pánve nalijte asi 50 ml vody a svařte se 60 g krupicového cukru, pak přidejte rebarboru. Společně povařte asi 10 minut. Rebarboru vyjměte a odložte na papírové utěrky, sirup nevylévejte.
Mezitím v hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a dejte ho chladnout. Vejce vyšlehejte se zbytkem cukru, vmíchejte máslo a potom mouku s mandlemi a práškem do pečiva. Vymíchejte těsto. Pokud je příliš řídké, přidejte trochu mouky, pokud tuhé, přilijte maličko mléka nebo smetany.
Troubu předehřejte na 210 °C. Do máslem vymazané formy vyskládejte rebarboru a zakápněte ji sirupem, který zbyl po jejím předvaření. Zakryjte ji rovnoměrně těstem a upečte, pečte asi 35 minut. Koláč nechte vychladnout a vyklopte ho z formy.
Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz