Maminka.czRecepty

RECEPT na sušenky, které zahřejí: Je libo zázvorky s medem, mandlemi nebo se špaldovou moukou?

Lenka Brožová 13.  1.  2023
Zázvor je, jak známo, všelék. Jenže ne každému šmakuje... Nabízíme vám sladký zázvorový hattrick – voňavé, křupavé sušenky, které vás zahřejí na jazyku i na těle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mohlo by se zdát, že u nás v Česku jsme spíš koláčoví nebo buchtoví, případně si kolem Vánoc zazávodíme v pečení mini cukroví. Ale sušenky? To je spíš Amerika, případně Anglie či Skandinávie, ne?

Nikoli! Tradice zázvorek, přikořeněných ještě skořicí, patří i do naší tradice, která zažívá zrovna obrodu. Svezte se na téhle vlně. Pravda, k zázvorkám si musíte najít vztah, ale když to vyjde, je to láska na celý život!

VIDEO: Jak vybrat správnou sušenku pro děti?


Zázvorové sušenky se špaldovou moukou

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

110 g másla
1 bílek
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
70 g zázvoru
1 lžička jedlé sody
1 špetka soli
1 lžička citronové kůry
cukr na obalování
200 g hladké špaldové mouky
50 g hnědého cukru

POSTUP:

  1. Vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Přidejte vanilkový extrakt, bílek, med, nastrouhanou citronovou kůru a vyšlehejte. Přidejte najemno nastrouhaný zázvor co nejvíce zbavený „vlásků“.
  2. V jiné míse smíchejte všechny sypké suroviny. Pomalu a důkladně pak promíchejte všechno dohromady. Těsto dejte na chvíli zatuhnout do ledničky. 
  3. Předehřejte troubu na 170 °C. Poté tvarujte z těsta kuličky, obalujte je v třtinovém cukru a palcem rozplácněte do tvaru sušenky na pečicí papír. 
  4. Pečte asi 8–10 minut, než sušenky zezlátnou. Neměly by se péct příliš dlouho, aby neztvrdly.


Anglické zázvorové sušenky s mandlemi

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

250 g hladké mouky
1 lžička zázvoru
1 lžička skořice
1 špetka soli
100 g měkkého másla nebo hery
100 g moučkového cukru
1 lžíce medu
1 žloutek
mandle
kandovaný zázvor

POSTUP:

  1. Mouku, koření a sůl prosejte přes síto. Prohněťte s máslem, přidejte cukr, med a žloutek. Podle potřeby přidejte ještě med nebo máslo, aby se těsto spojilo.  
  2. Nechte minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce. Potom vyválejte a vykrajujte. 
  3. Mandle spařte a oloupejte, zázvor nakrájejte na stejně velké kousky a ozdobte jimi vykrájené tvary. 
  4. Pečte ve středně vyhřáté troubě.

Zázvorové sušenky s hvězdami

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 lžička zázvoru (mletý sušený)
1 lžička skořice
1 špetka soli
125 g studeného másla
1 lžíce medu
1 žloutek

POSTUP:

  1. Mouku, cukr, zázvor, skořici a sůl promíchejte a nasypte na pracovní plochu. Rychle prohněťte prsty s máslem nakrájeným na kostičky. Přidejte med se žloutkem a rychle spojte v těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v ledničce.
  2. Troubu předehřejte na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Studené těsto po částech vyválejte na pláty silné asi půl centimetru pomocí ozdobného válečku. Vykrajujte zvolené tvary a skládejte je na plech. Pečte asi 10 minut.

TIP: Pokud neseženete váleček se vzorem, položte na těsto například vyšívanou krajku nebo kousek záclonoviny s hrubší strukturou a válečkem ji do těsta obtiskněte.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

VIDEORECEPT: Čokoládové cookies pro začátečníky i zkušené kuchaře

Témata: Recepty, Cukroví, Vánoce, Cukr, pečení, Anglie, Zázvor, Lžička, Skandinávie, Med, Mandle, Sušenky, Amerika, Máslo, Těsto, Česká republika, Mouka, Skořice
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?
Stöckbauerová Vanda
Zajímavosti
VIDEO: Co dělat, když dítě nic nejí? Poradí odborník na výživu Petr Havlíček. A nebere si servítky
Makovská Marie
Dětský jídelníček
Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka
Láchová Michaela
Zdraví
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita