Maminka.czRecepty

RECEPT: Perfektní vánočka 3x jinak. Zkuste třeba nadýchanou a vláčnou podle Josefa Maršálka

Simona Procházková 16.  12.  2024
Tradiční vánočka k nejkrásnějším svátkům v roce prostě patří. Chcete si ji upéct a nevíte, jak na to? Máme pro vás tři skvělé a prověřené recepty na dokonalé pletené kousky, bez kterých by Vánoce nebyly Vánocemi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pečení vánočky je v mnoha domácnostech rituál a oblíbená tradice, sladká nadýchaná pochoutka k Vánocům zkrátka patří. Pokud ještě nemáte „svůj“ recept nebo chcete letos vyzkoušet něco nového, nabízíme tři recepty, které rozhodně stojí za to. Upečte si vánočku podle špičkového cukráře Josefa Maršálka nebo se nechte inspirovat uměním a radami zkušených pekařek z Resortu Valachy, které dokonce pořádají kurzy pečení této sváteční dobroty.

VIDEO: Vánočka z domácí pekárny

Recept pekařek z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích na tradiční valašskou vánočku:

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky

385 g másla

180 g práškového cukru

3 vejce

40 g vanilkového cukru

35 g droždí

250 ml mléka

špetku soli

citronovou (případně i pomerančovou) kůru z bio plodů

rozinky (nejlépe namočené v rumu)

vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky)

1 dl rumu

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

1. Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíte do větší misky a přilijete asi 100 ml vlažného mléka (ne horkého!). Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde.

2. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.

3. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním práci.

4. Do vypracovaného těsta na závěr přidejte ostatní suroviny, tedy rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chcete mít vánočku skutečně bohatou, můžete přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.

5. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, než vykyne.

6. Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte je ještě chvíli kynout. Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny, položte je vedle sebe a začněte plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.

7. Vánočku ještě nechte asi hodinu nakynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut.

Tajné tipy Pavly Stoklasové

  • Na vánočku si nakupte kvalitní suroviny, opravdu se na nich nevyplatí šetřit.
  • Myslete na to, že je dobré nechat suroviny, které se skladují v lednici, nějaký čas před pečením aklimatizovat třeba na kuchyňské lince, aby získaly pokojovou teplotu.
  • Po upečení vánočku ještě potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dl rumu, 30 g vanilkového cukru a 100 g mletého cukru) a nechte ji úplně vychladnout.
Jak mít opravdu šťastné rodinné Vánoce? Někdy je to fuška, ale víme, jak na to!

Vánočka s medovinou a kořením

Budete potřebovat:

80 g rozpuštěného másla

100 g polohrubé mouky

2 vejce

100 ml vlažného mléka

1 vanilkový cukr

20 g čerstvého droždí

špetku soli

hrst rozinek

2 lžíce sekaných vlašských ořechů

2 lžíce sekaných mandlí

1 lžičku mletého zázvoru

hrst sušených brusinek

kůru z 1 bio citronu

1 lžičku drceného badyánu

1 lžičku drceného kardamomu

1 lžičku mletého hřebíčku

1 lžičku mletého nového koření

250 g hladké špaldové mouky

25 ml medoviny

70 g cukru krupice

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

1. Smíchejte obě mouky a udělejte důlek. Do něj nalijte asi 80 ml mléka, rozdrobte droždí a vidličkou umíchejte kašičku. Zaprašte a nechte 30 minut kynout.

2. Ve zbylém mléce rozpusťte šafrán a smíchejte s rozpuštěným máslem, kůrou, vejcem, medovinou a kořením. Spolu s cukrem zapracujte do mouky a při nízkých otáčkách uhněťte těsto. Zapracujte sušené ovoce a ořechy. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.

3. Těsto propracujte, rozdělte na 6 dílů a z těch vyválejte prameny dlouhé asi 30 cm. Upleťte vánočku. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 20 minut kynout.

4. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.

Jak bude letos slavit Vánoce královská rodina? Víme, co bude k večeři, kdo zdobí stromek i jaké dárky si dávají

Tradiční vánočka podle Josefa Maršálka

Budete potřebovat:

500 g pšeničné hladké mouky (Pernerka)

250 g mléka

100 g cukru krupice

150 g másla

100 g rozinek

2 žloutky

20 g droždí

20 g celých mandlí

5 g soli

1 sáček vanilkového cukru

kůru z jednoho bio citronu

Na dohotovení:

1 vejce

hrubý cukr

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

1. V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou hodinu kynout. Poté přidejte zbylé ingredience kromě mandlí a rozinek a vypracujte vše v hladké, nelepivé těsto.

2. Přidejte suché plody a jen lehce zamíchejte. Nechte při pokojové teplotě odpočívat asi hodinu.

3. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Nechte nakynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte hrubým cukrem.

4. Pečte v dobře vyhřáté troubě při 170 °C asi 25 minut. 

Zdroj: Marsalekjosef.com, Pernerka

Témata: Recepty, Vánoce, Tradice, inspirace, Cukroví, Dárek, vánočka, Atmosféra, pečení, Cukr, Vánoce 2022, Advent, Ježíšek, Stromek, Pramen, Josef Maršálek, Mléko, Recept, Rozinka, Mandle, Pernerka, Resort Valach, Máslo, Namo, Velké Karlovice, Tipy na dárky na Heureka.cz