[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pečení vánočky je v mnoha domácnostech rituál a oblíbená tradice, sladká nadýchaná pochoutka k Vánocům zkrátka patří. Pokud ještě nemáte „svůj“ recept nebo chcete letos vyzkoušet něco nového, nabízíme tři recepty, které rozhodně stojí za to. Upečte si vánočku podle špičkového cukráře Josefa Maršálka nebo se nechte inspirovat uměním a radami zkušených pekařek z Resortu Valachy, které dokonce pořádají kurzy pečení této sváteční dobroty.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
385 g másla
180 g práškového cukru
3 vejce
40 g vanilkového cukru
35 g droždí
250 ml mléka
špetku soli
citronovou (případně i pomerančovou) kůru z bio plodů
rozinky (nejlépe namočené v rumu)
vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky)
1 dl rumu
Postup:
1. Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíte do větší misky a přilijete asi 100 ml vlažného mléka (ne horkého!). Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde.
2. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
3. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním práci.
4. Do vypracovaného těsta na závěr přidejte ostatní suroviny, tedy rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chcete mít vánočku skutečně bohatou, můžete přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
5. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, než vykyne.
6. Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte je ještě chvíli kynout. Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny, položte je vedle sebe a začněte plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.
7. Vánočku ještě nechte asi hodinu nakynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut.
80 g rozpuštěného másla
100 g polohrubé mouky
2 vejce
100 ml vlažného mléka
1 vanilkový cukr
20 g čerstvého droždí
hrst rozinek
2 lžíce sekaných vlašských ořechů
2 lžíce sekaných mandlí
1 lžičku mletého zázvoru
hrst sušených brusinek
kůru z 1 bio citronu
1 lžičku drceného badyánu
1 lžičku drceného kardamomu
1 lžičku mletého hřebíčku
1 lžičku mletého nového koření
250 g hladké špaldové mouky
25 ml medoviny
70 g cukru krupice
1. Smíchejte obě mouky a udělejte důlek. Do něj nalijte asi 80 ml mléka, rozdrobte droždí a vidličkou umíchejte kašičku. Zaprašte a nechte 30 minut kynout.
2. Ve zbylém mléce rozpusťte šafrán a smíchejte s rozpuštěným máslem, kůrou, vejcem, medovinou a kořením. Spolu s cukrem zapracujte do mouky a při nízkých otáčkách uhněťte těsto. Zapracujte sušené ovoce a ořechy. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
3. Těsto propracujte, rozdělte na 6 dílů a z těch vyválejte prameny dlouhé asi 30 cm. Upleťte vánočku. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 20 minut kynout.
4. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.
500 g pšeničné hladké mouky (Pernerka)
250 g mléka
100 g cukru krupice
150 g másla
100 g rozinek
2 žloutky
20 g droždí
20 g celých mandlí
5 g soli
1 sáček vanilkového cukru
kůru z jednoho bio citronu
Na dohotovení:
1 vejce
hrubý cukr
1. V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou hodinu kynout. Poté přidejte zbylé ingredience kromě mandlí a rozinek a vypracujte vše v hladké, nelepivé těsto.
2. Přidejte suché plody a jen lehce zamíchejte. Nechte při pokojové teplotě odpočívat asi hodinu.
3. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Nechte nakynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte hrubým cukrem.
4. Pečte v dobře vyhřáté troubě při 170 °C asi 25 minut.
Zdroj: Marsalekjosef.com, Pernerka