[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Budete potřebovat:
4 bílky
1 lžíci lučního medu
trošku vanilky
120 g strouhaného kokosu
Postup:
Bílky spolu s medem vyšlehejte do sněhu, do kterého postupně přimíchejte kokos a vanilku. Následně vytvořte souměrné kuličky, které dejte na pečicí papír. Pečte při 120 °C asi 40 minut.
na těsto
20 dkg piškotů + piškoty na spodek hnízda – podle počtu kusů (cca 25 kusů)
10 dkg moučkového cukru
8 dkg másla
4 lžíce rumu
1 lžíci kakaa
4 lžíce lučního medu
formičku na vosí hnízda
na náplň
1 lžíci kondenzovaného mléka
2 lžíce rumu
1 žloutek
10 dkg másla
8 dkg cukru
Rozemelte nebo rozdrťte piškoty, ke kterým následně přidejte ostatní suroviny potřebné pro přípravu těsta. Vypracujte hladkou hmotu a až nakonec přidávejte med, dokud nebude mít těsto správnou konzistenci. Těsto pak zabalte do fólie a vložte aspoň na hodinu do ledničky.
Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte ze všech surovin hladký krém. Vyložte si piškoty, na které opatrně kápněte rum. Formičku vysypte cukrem a vtlačte do ní ztuhlé těsto z ledničky. Vařečkou vytvořte prohlubeň, do ní nalijte náplň. Uzavřete piškot. Takto postupujte u všech hnízd.
Budete potřebovat (na asi 20 kuliček):
500 g hladké mouky
2 vejce
4 lžíce lesního nebo lučního medu
200 g cukru moučky
60 g másla
2 lžičky jedlé sody
na krém
250 g másla
1 plechovku karamelového kondenzovaného mléka
Do větší misky nalijte rozpuštěné máslo a tekutý med. Pokud má tužší konzistenci, stačí ho prohřát ve vodní lázni do 60 °C. Přidejte vejce a cukr a míchejte, dokud se vše hezky nepropojí. Mouku smíchejte s jedlou sodou, nasypte do misky a vyhněťte těsto. To pak rozválejte na pečicím papíře na dvě stejně vysoké placky (dva plechy). Pečte je asi 10 minut na 180 °C a pak nechte vychladnout.
Nyní je čas na přípravu krému. Kondenzované mléko smíchejte se změklým máslem. Až vám vychladne těsto, rozdrťte ho či rozmixujte na malé drobečky. Asi dvě hrsti si dejte zvlášť, ty přijdou navrch, zbytek nasypte do krému a promíchejte. Pak přikryjte a dejte na dvě hodiny do lednice.
Ze vzniklé medové směsi vytvarujte kuličky, ty obalte ve zbylých drobečcích, přidat můžete i rozmixované ořechy. Kuličky ideálně vkládejte do papírových košíčků a dejte je zpátky do lednice.
200 g hladké mouky
50 g lesního medu
1 vejce
165 g moučkového cukru
½ lžičky jedlé sody
čokoládu na vaření
Ze všech surovin vytvořte těsto a nechte ho alespoň půl hodiny odpočinout v ledničce. Pak na pečicím papíře nebo moukou posypané ploše rozválejte tenký plát a vykrájejte zhruba 5 až 6 cm velká kolečka.
Nyní si předehřejte troubu na 160 °C. Kolečka nedávejte hromadně na plech, jak jste zvyklí od jiných druhů cukroví, ale pouze po třech a nechte je pár minut péct. Následně je vytahujte a opatrně tvarujte kornouty nebo pomocí druhého konce vařečky tvořte trubičky. Širší stranu trubičky namočte do horké čokolády a nechte zatuhnout.
Kornoutky či trubičky můžete plnit libovolným krémem (jednoduchý návod na krém je u minulého receptu), šlehačkou apod.