[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Přestože by se mohlo podle názvu zdát, že jde o recept z Holandska, nenechte se mýlit. Holandský řízek je ryze českým jídlem, které si při správné přípravě právem získá místo na jakémkoli svátečním menu.
Suroviny (na 4 porce):
Na trojobal
Postup:
Aby byl "holanďan" dokonalý, je nejlepší si namlít vepřové maso doma. A nebojte se sáhnout po tučnějším bůčku, tuk nese chuť a z masa se při smažení vypeče. Namleté maso vložte do mísy a zalijte ho mlékem. Poté směs promíchejte, pořádně uhlaďte, přikryjte a nechte přes noc odležet v lednici. Mléko maso zjemní a holandské řízky budou mnohem chutnější.
Následující den přebytečné mléko sceďte. K masu přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, vše promíchejte a nechte chvíli odpočinout, aby se chutě spojily. Do směsi můžete přidat ještě nadrobno nakrájenou petrželku, ale tradiční recept ji neobsahuje.
Nyní si připravte trojobal. Do jedné misky nasypte hladkou mouku, do druhé vyklepněte 2 vejce, přidejte 3 lžíce mléka a vidličkou je prošlehejte. Do třetí misky nasypte strouhanku.
Nakonec obalte připravené karbanátky v trojobalu. Nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Holandské řízky smažte v rozpáleném oleji na pánvi dozlatova, přibližně 8 minut z každé strany. Podávejte je s bramborovou kaší nebo s vařeným bramborem a kyselou okurkou.