Maminka.czRecepty

RECEPT: Novoroční klasika trochu jinak: Zelená čočka se slaninou podle Zdeňka Pohlreicha

len 1.  1.  2025
Obědvat na 1. ledna čočku je tradice, která má zajistit hojnost finančních prostředků na dalších 364 dní. A to fakt nechcete pokoušet... Jenže co když vám česká varianta hnědé čočky na kyselo nechutná? Zkuste to s šéfem jinak – na zeleno a s voňavou slaninkou!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klepněte pro větší obrázek


Suroviny:

  • lžička octa balsamico
  • 1 mrkev
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrsti petrželky
  • 200 g uzené slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g čočky
  • 4 vejce
  • 80 g cherry rajčátek
  • sůl a pepř mletý dle chuti

Postup:

  1. Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Přidejte jeden oloupaný stroužek česneku a polovinu petržele, opepřete. Vařte na mírném stupni do změknutí, zhruba 1 hodinu. Pokud se voda vyvaří, přilijte novou studenou.
  2. Vejce vložte do rendlíku, zalijte studenou vodou s kapkou balzamikového octa. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Ocet ve vodě zabrání popraskání skořápky.
  3. V pánvi rozehřejte olej, vsypte plátky česneku, šalotku a slaninu, opékejte 2 minuty a přidejte mrkev. Restujte ještě 2 minuty.
  4. Čočka je hotová, když je na povrchu měkká, ale uvnitř křupne. Osolte ji, zakápněte balzamikovým octem a promíchejte s polovinou zeleninového základu.
  5. Do zbylé poloviny vmíchejte rajčata a duste zhruba 5 minut.
  6. Čočku ochuťte zbylou nasekanou petrželí a podávejte s vejci a zeleninou s rajčaty.
Témata: Recepty, Vánoce, Tradice, suroviny, Vaření pro rodinu, Zdeněk Pohlreich, Sla, Pohlreich, Šéf, Slanina, Mrkev, Kyselo, Šalotka, Čočka, Stroužek česneku, Klasika, Vejce, COC