Maminka.czRecepty

RECEPT: Obrácený hruškový koláč. Voňavý dezert, který nadchne celou rodinu

vas 7.  9.  2024
Obrácený hruškový koláč, známý jako Tarte Tatin, je klasika francouzské kuchyně, která si získá vaše srdce hned po prvním soustu. Sladké, karamelizované hrušky, dokonale zapečené pod máslovým těstem, přinášejí chuť podzimu na váš stůl. Ať už hledáte dezert na speciální příležitost, nebo chcete rodině připravit sladkou tečku po víkendovém obědu, tento recept je trefou do černého.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience:

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, nakrájeného na kousky)
  • 30 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody (podle potřeby)

Náplň:

  • 5-8 zralých hrušek (podle velikosti)
  • 150 g cukru krupice
  • 75 g másla
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička skořice (kdo má radši kardamom, může vyměnit za něj, ale použijte jen cca ¼ lžičky)

Postup:

1. Příprava těsta:

Smíchejte mouku s cukrem a přidej kousky studeného másla. Rukama nebo robotem zapracujte máslo do mouky, až vznikne drobenka.

Přidejte žloutek a postupně po lžících vodu, dokud nezískáte hladké těsto. Rychle ho zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na 30 minut odpočinout do lednice.

2. Karamelizace hrušek:

Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Můžete je nakrájet na čtvrtky nebo silnější plátky podle toho, jak chcete, aby vypadaly v koláči.

Na nepřilnavé pánvi rozpusťte cukr, občas ho promíchejte. Pak přidejte máslo a míchejte do rozpuštění, až vznikne zlatavý karamel (cca 3 minuty), přidejte citronovou šťávu a skořici (případně kardamom), poté hrušky. Hrušky nechte obalit v karamelu a opékejte na mírném ohni asi 5–10 minut, aby zůstaly měkké, ale nerozpadly se.

3. Dokončení a pečení:

Předehřej troubu na 180 °C. Vyválej těsto na kulatý plát, o něco větší než je průměr koláčové formy. Koláčovou formu o průměru 20-22 cm si lehce vymažte máslem, na její dno rovnoměrně rozprostřete opečené hrušky i s karamelem, a nahoru přiklopte vyváleným těstem a okraje lehce zatlačte dovnitř, aby nevytekla šťáva. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut, dokud těsto nezezlátne.

Po vyjmutí z trouby nechte koláč chvíli vychladnout (asi 5 minut). Poté opatrně uvolněte okraje těsta nožem, přikryjte servírovacím talířem a rychle obraťte, aby hrušky zůstaly na vrchu.

Koláč nejlépe chutná teplý, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.

Nebo si můžete upéct báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem podle videa. 

RECEPT: Jablečný štrúdl. Tradiční tažený moučník, se kterým zabodujete u celé rodiny
Témata: Recepty, inspirace, vůně, suroviny, pečení, dezert, pečení s dětmi