[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Těsto:
Náplň:
1. Příprava těsta:
Smíchejte mouku s cukrem a přidej kousky studeného másla. Rukama nebo robotem zapracujte máslo do mouky, až vznikne drobenka.
Přidejte žloutek a postupně po lžících vodu, dokud nezískáte hladké těsto. Rychle ho zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na 30 minut odpočinout do lednice.
2. Karamelizace hrušek:
Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Můžete je nakrájet na čtvrtky nebo silnější plátky podle toho, jak chcete, aby vypadaly v koláči.
Na nepřilnavé pánvi rozpusťte cukr, občas ho promíchejte. Pak přidejte máslo a míchejte do rozpuštění, až vznikne zlatavý karamel (cca 3 minuty), přidejte citronovou šťávu a skořici (případně kardamom), poté hrušky. Hrušky nechte obalit v karamelu a opékejte na mírném ohni asi 5–10 minut, aby zůstaly měkké, ale nerozpadly se.
3. Dokončení a pečení:
Předehřej troubu na 180 °C. Vyválej těsto na kulatý plát, o něco větší než je průměr koláčové formy. Koláčovou formu o průměru 20-22 cm si lehce vymažte máslem, na její dno rovnoměrně rozprostřete opečené hrušky i s karamelem, a nahoru přiklopte vyváleným těstem a okraje lehce zatlačte dovnitř, aby nevytekla šťáva. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut, dokud těsto nezezlátne.
Po vyjmutí z trouby nechte koláč chvíli vychladnout (asi 5 minut). Poté opatrně uvolněte okraje těsta nožem, přikryjte servírovacím talířem a rychle obraťte, aby hrušky zůstaly na vrchu.
Koláč nejlépe chutná teplý, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.