Maminka.czRecepty

Dokonale upečená svatomartinská husa v pár krocích. Připravte si sváteční oběd jako z vyhlášené restaurace

Simona Formánková 9.  11.  2024
Voňavá svatomartinská husa patří k svátku svatého Martina stejně neochvějně jako kapr s bramborovým salátem na štědrovečerní tabuli. Víte však, jak tuto pochoutku připravit? Rozhodně budete mile překvapeni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dokonalý výsledek začíná už výběrem masa. Ideální svatomartinská husa by měla vážit okolo 5 kilogramů. Aby bylo maso křehké, naložte ho alespoň den předem. Na soli a kmínu rozhodně nešetřete. Husu nechte před pečením alespoň 3 hodiny odpočinout při pokojové teplotě a až poté ji dejte pomalu péct. 

Suroviny:

  • husa
  • sůl (dle chuti)
  • kmín (dle chuti)
  • 3 ks cibule
  • 4 ks jablka

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C. Z husy odřízněte křídla v druhém kloubu a zevně i uvnitř ji osolte, okmínujte, pak položte na pekáč na odříznutá křídla prsy dolů. Podlijte 100 ml vody a vložte do trouby. Za hodinu husu obraťte na záda, kůži na několika místech propíchejte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Přidejte oloupané a přepůlené cibule, rozčtvrcená jablka zbavená jádřinců. Pečte ještě zhruba 1,5 hodiny. Vypečený tuk průběžně odebírejte.

Husa se dobře peče v litinovém kastrolu s pevně přiléhající poklicí. Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže – na kilo váhy počítejte přibližně 1 hodinu pečení. Pokud chcete mít husu vypečenou dozlatova, přendejte ji ke konci pečení na plech, nařízněte pod křídly, aby vyšla pára, a pak ji 20 minut dopékejte při 200 °C.

Slité husí sádlo uchovejte, je skvělé při dalším vaření, na chleba nebo na opékané brambory. V chladu vydrží bez úhony několik týdnů. Ovšem neskladujte ho příliš dlouho. Díky ovoci má skvělou chuť, ale méně vydrží.

Milují vaše děti trdelník? Upečte jim ho doma za zlomek ceny
Snídaně pro těhotné. Je libo tousty, pohankovou kaši nebo palačinky s pomerančem?
Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec
Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, svátek, Výživa a stravování, pečení, Vaření pro rodinu, restaurace, oběd, Drůbež, Kmín, Kapr, Sůl, Husa, Maso, Svatý Martin, Nedělní oběd, Bramborový salát, Hus