Maminka.czRecepty

RECEPT: Pečivo trochu jinak – obložené topinky a rohlíkový koláč

len 4.  2.  2023
Cože? Obložené topinky a obložený rohlíkový koláč?! Gurmáni asi nejásají, ale víte co – když se vám nechce vyvařovat... Jednou za čas u vaření trochu "zapodvádět" se promíjí. A taky dětem to chutná. A přiznejme si, že nejen jim.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obložené topinky

Klepněte pro větší obrázek


Suroviny:

chleba starší
sádlo nebo olej
česnekový bok nebo slanina dle chuti
plátkový sýr toustový, uzený...
vejce
česnek
sůl
pepř mletý nebo paprika
zelenina dle chuti

POSTUP: 

  1. V rozehřáté pánvi osmažíme nasucho plátky česnekového boku nebo slaniny dle chuti.
  2. Plátky po osmažení přendáme na talířek a do výpeku rozklepneme vejce, ta osolíme, okořeníme dle chuti a osmažíme na volská oka. Konzistence vajec záleží na naší chuti.
  3. V jiné pánvi na roztopeném sádle nebo oleji osmažíme z obou stran plátky chleba (můžeme použít půlky krajíců nebo menší bochníčky pokrájené na plátky). Po osmažení je dáme okapat na ubrousek, kde je hojně potřeme oloupanými stroužky česneku.
  4. Přendáme na talíř, doplníme osmaženou slaninou, kouskem sýru dle chuti, volským okem a zeleninou dle chuti (rajče, okurka, paprika, lahůdková cibulka...).

Obložený rohlíkový koláč

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

4 rohlíky starší
1 rozšlehané vejce
vegeta nebo jiné dochucovadlo, popřípadě sůl
cca 1 dl mléka na zvlhčení rohlíků
hořčice plnotučná
kečup – sladký
salám: polosuchý, tvrdý, šunka...
50 g sýru
sterilovaná zelenina: kapie, hrášek, kukuřice...

Poznámka: Pokud budete chtít dělat na velký plech, budete potřebovat cca 8 až 10 starších rohlíků.

POSTUP:

  1. Rohlíky jemně pokrájíme a pokropíme je mlékem. Potom do nich vlijeme vejce, dochutíme troškou vegety (solí), promícháme a směsí naplníme koláčovou formu vymazanou máslem, uhladíme.
  2. Na směs nakapeme hořčici a kečup (nemícháme!). Potom naskládáme slabé plátky uzeniny. Na uzeninu dáme sterilovanou zeleninu dle vlastní chuti, kterou zasypeme sýrem.
  3. Vložíme do vyhřáté trouby a dáme zapéct. Až sýr zrůžoví, je hotovo.
  4. Podáváme ihned se zeleninovým salátem nebo čerstvou zeleninou.

 

 
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Vaření, Vaření pro rodinu, Koláč, Konzistence, Topinka, Slanina, Zelenina, Sůl, Chuť, Plátek, Vejce, Sýr

Video