Maminka.czRecepty

RECEPT: Výtečné plněné papriky v jemné rajčatové omáčce

Simona Formánková 20.  3.  2024
Přemýšlíte, co připravit své rodině k obědu? Máme pro vás skvělý recept na plněné papriky v jemné rajčatové omáčce. Klasika, na které si pochutnají opravdu všichni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plněné papriky patří ke stálicím obědové klasiky. Mnozí si je možná pamatují už ze školních jídelen. Na nevzhlednou papriku topící se v mdlé omáčce však zapomeňte. Podle tohoto receptu připravíte skvělé jídlo, po kterém se při víkendovém obědě jen zapráší. 

Suroviny:

  • 4 plátky tmavého toastového chleba
  • 2 lžíce mléka
  • 2 ks cibule
  • 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • hrst hladkolisté nasekané petrželky
  • 1 vejce
  • 8 ks zelených paprik
  • slunečnicový olej
  • lžička mleté sladké papriky
  • 500 g rajčat
  • 4 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
  • 5 ks celého pepře
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • sůl, pepř

Postup:

Toastový chléb nakrájejte na malé kostičky, zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Přidejte jednu cibuli pokrájenou nadrobno, mleté maso, nasekanou petrželku a vejce. Směs ochuťte solí, pepřem a dobře zpracujte rukama, aby byla hladká a kompaktní. Paprikám odřízněte vršky, odstraňte semínka a naplňte je masovou směsí.

V širším kastrolu zpěňte na lžíci oleje nadrobno posekanou cibuli, zasypte ji mletou paprikou a pár minut restujte. Přidejte pokrájená rajčata, asi 400 ml vody, koření a přiveďte k varu. Do směsi naskládejte naplněné papriky, přiklopte a duste asi 30 minut.

Papriky vyndejte z hrnce, vylovte koření a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem. V misce rozmíchejte smetanu s moukou a vlijte ji do omáčky, metličkou dobře promíchejte, krátce prohřejte a dochuťte cukrem a solí. Papriky podávejte přelité omáčkou a s pečivem.

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Rodina, Vaření pro rodinu, oběd, omáčka, Lžíce, Pepř, Cibule, Paprika, Koření, Recept, Rajčatová omáčka, Výlov