Maminka.czRecepty

RECEPT: Poctivá zelňačka s klobásou. Jemná varianta české klasiky

Simona Formánková 2.  3.  2024
Poctivá zelňačka s klobásou a bramborami patří ke klasikám české kuchyně. Nejen, že je polévka velmi chutná, díky pořádné porci zelí dodá vašemu tělu i notnou dávku vitamínů. Navíc vás v mrazivém počasí příjemně zahřeje a dostatečně zasytí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kysané zelí se řadí mezi superpotraviny a není divu! Díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C a vitamínu K jde opravdu o hotový zázrak. Samozřejmě, že nejvhodnější je jíst ho syrové, ale pokud se vám zdá jeho chuť příliš intenzivní, následující recept je pro vás skvělou alternativou. 

Suroviny:

  • 300 g kysaného zelí
  • 3 brambory (varný typ B)
  • 2 ks klobásy
  • 1 cibule
  • 1l zeleninového vývaru
  • 150 g zakysané smetany
  • lžička kmínu
  • olej
  • 1 lžička sladké papriky
  • hrst petrželové hladkolisté nati
  • sůl

Postup:

Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ zasypte paprikou a krátce orestujte. Zelí pokrájejte, aby v polévce nebyly příliš dlouhé kousky, a přidejte do hrnce. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a vařte asi 15 minut.

Oloupejte brambory, pokrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kmín a vařte doměkka. Brambory slijte a přidejte do polévky. Tu dochuťte solí, rozdělte do talířů a na každou porci přidejte poctivý kopeček zakysané smetany a nasekanou petrželku.

Výbornou zelňačku si můžete připravit i s uzeným masem nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.

 

Zdroj: časopis F.O.O.D. 

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, polévka, Klobása, Zelí, Česká klasika, Hrnec, Kopeček, Klasika, Vitamín k, Vitamín, Recept, Brambory, Zelňačka, Česká kuchyně