[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kysané zelí se řadí mezi superpotraviny a není divu! Díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C a vitamínu K jde opravdu o hotový zázrak. Samozřejmě, že nejvhodnější je jíst ho syrové, ale pokud se vám zdá jeho chuť příliš intenzivní, následující recept je pro vás skvělou alternativou.
Suroviny:
Postup:
Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ zasypte paprikou a krátce orestujte. Zelí pokrájejte, aby v polévce nebyly příliš dlouhé kousky, a přidejte do hrnce. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a vařte asi 15 minut.
Oloupejte brambory, pokrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kmín a vařte doměkka. Brambory slijte a přidejte do polévky. Tu dochuťte solí, rozdělte do talířů a na každou porci přidejte poctivý kopeček zakysané smetany a nasekanou petrželku.
Výbornou zelňačku si můžete připravit i s uzeným masem nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.
Tento recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.