Poctivá zelňačka s klobásou a bramborami patří ke klasikám české kuchyně. Nejen, že je polévka velmi chutná, díky pořádné porci zelí dodá vašemu tělu i notnou dávku vitamínů. Navíc vás v mrazivém počasí příjemně zahřeje a dostatečně zasytí.
Kysané zelí se řadí mezi superpotraviny a není divu! Díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C a vitamínu K jde opravdu o hotový zázrak. Samozřejmě, že nejvhodnější je jíst ho syrové, ale pokud se vám zdá jeho chuť příliš intenzivní, následující recept je pro vás skvělou alternativou.
Suroviny:
- 300 g kysaného zelí
- 3 brambory (varný typ B)
- 2 ks klobásy
- 1 cibule
- 1l zeleninového vývaru
- 150 g zakysané smetany
- lžička kmínu
- olej
- 1 lžička sladké papriky
- hrst petrželové hladkolisté nati
- sůl
Postup:
Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ zasypte paprikou a krátce orestujte. Zelí pokrájejte, aby v polévce nebyly příliš dlouhé kousky, a přidejte do hrnce. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a vařte asi 15 minut.
Oloupejte brambory, pokrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kmín a vařte doměkka. Brambory slijte a přidejte do polévky. Tu dochuťte solí, rozdělte do talířů a na každou porci přidejte poctivý kopeček zakysané smetany a nasekanou petrželku.
Výbornou zelňačku si můžete připravit i s uzeným masem nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.
Zdroj: časopis F.O.O.D.