Maminka.czRecepty

RECEPT: Poctivý segedínský guláš s houskovým knedlíkem

Simona Formánková 13.  2.  2022
Oblíbený "segedín" je maďarský král mezi guláši. Kombinace kysaného zelí, šťavnatého vepřového masa a mleté červené papriky je dokonalá a stala se oblíbenou i u nás. Zkuste si tuto vydatnou klasiku připravit i vy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ideální přílohou k segedínskému guláši je jednoznačně houskový knedlík. Nabídka obchodů je velmi bohatá a jistě seženete knedlík chuťově velmi podobný tomu domácímu. Zkuste však protentokrát rodinu překvapit a ke skvělému nedělnímu obědu se blýsknout vlastnoručně zhotoveným nadýchaným kouskem, navíc ozvláštněným uzeným vepřovým bůčkem. 

Suroviny:

  • 100 g uzeného vepřového bůčku
  • 800 g vepřové plece
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 ks cibule
  • sůl, pepř mletý

Knedlíky

  • 10 ks rohlíků
  • 3 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g uzeného vepřového bůčku
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • petrželka
  • 1 lžička soli

Postup:

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a kostky uzeného. Vmíchejte nakrájenou plec, osolte, opepřete a orestujte. Podlijte vodou, zredukujte, zaprašte paprikou, přidejte kmín, bobkový list. Snižte teplotu a poduste. Po 30 minutách přidejte nakrájené zelí, pak smetanu.

Rohlíky nakrájejte na kostičky a usušte v troubě při 200 °C. Na sádle orestujte nasekanou cibuli a malé kousky uzeného. Osolte a opepřete. Rohlíky smíchejte s cibulí, uzeným a nasekanou petrželkou. Smíchejte s mlékem, moukou a vejcem. Vypracujte menší koule. Knedlíky vařte v osolené vodě 10–15 minut.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Kmín, Guláš, Segedín, Seged, Houskový knedlík, Paprika, Vepřové maso, Sádlo, Kysané zelí, Cibule, Bůček