Dýně k podzimu nepochybně patří. A to jako dekorace domácností i jako chutná surovina sezonních jídel. Dýňová polévka je dnes již podzimní klasikou. Navíc se hravě přizpůsobí vašim chutím.
Variací na tuto polévku je opravdu nespočet. Možná proto se těší tak velké oblibě. Zkuste ji tentokrát ještě vylepšit o červenou čočku a zjemnit kokosovým mlékem. Uvidíte, že si skvěle pochutnáte, a navíc přijde vhod v sychravých dnech.
Suroviny:
- 1 menší dýně hokaido
- 0,5 hrnku červené čočky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mleté skořice
- 150 ml kokosového mléka
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce ghí
- sůl
- zázvor
- mletý pepř
Postup:
Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky. Na přepuštěném másle opečte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte skořici, promíchejte a nechte ji provonět. Základ zalijte vývarem. Přidejte dýni, zázvor nakrájený na plátky a polévku přiveďte k varu. Vařte, dokud není dýně měkká.
Mezitím v jiném hrnci uvařte doměkka červenou čočku. Polovinu poté přidejte do polévky a tu pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte zbylou čočku, vmíchejte kokosové mléko a polévku ještě podle potřeby osolte a opepřete.
Zdroj: recepty.cz
Erika Pilátová
17. února 2018
Erika Pilátová
11. listopadu 2017