[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Medvědí česnek je jedna z prvních bylinek, které na jaře vyrostou. Nejenže skvěle chutná, ale navíc je zdraví prospěšná. Můžete si ji sami nasbírat v přírodě, seženete ji ale samozřejmě také v obchodech s ovocem a zeleninou a na farmářských trzích.
Pokud vyrazíte „na lov“ do přírody, medvědí česnek můžete najít na vlhkých temnějších místech v lesích nebo na stinných lukách, nejčastěji roste u potoků nebo řek.
Suroviny:
4 vejce uvařená natvrdo
300 g medvědího česneku (zhruba 2 svazky)
1 větší cibule
2 brambory (varný typ B)
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
800 ml zeleninového vývaru
200 ml 12% smetany
4 lžíce pesta z medvědího česneku (můžete nahradit pestem z jiných zelených bylinek)
pečivo k podávání
Postup:
Medvědí česnek propláchněte a dobře osušte, nakrájejte ho na kousky. Cibuli nakrájejte najemno, brambory na kostky.
V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte brambory, dobře je obalte cibulí s olejem, přidejte máslo, zakryjte poklicí a 15 minut za nízké teploty vařte.
Podle potřeby přilijte vodu, ale jen tak, aby se zelenina nespálila. Pak vlijte vývar, přiveďte ho k varu a vsypte medvědí česnek. Až zavadne, budou stačit 2 minuty, polévku odstavte a rozmixujte.
Vmíchejte smetanu i pesto, vraťte na sporák a nechte prohřát. Podle chuti přidejte ještě pesto, případně polévku dosolte. Rozdělte na talíře, přidejte rozkrojená vejce a ihned podávejte, nejlépe s křupavým pečivem. Do polévky můžete přidat krutony z opečeného chleba.
Sezona medvědího česneku začíná v první polovině března a trvá do začátku května. Jeho nezaměnitelnou, jemně štiplavou chuť si můžete užívat jen několik týdnů v roce. A právě teď nastal jeho čas.
Zdroj: časopis F.O.O.D., recepty.cz