Maminka.czRecepty

RECEPT: Povidla z trouby: Zpracujte úrodu švestek nejjednodušší formou

redakce 6.  9.  2024
Kdo by nemiloval povidlové buchty nebo koláče? Připravte si z úrody švestek domácí variantu. Podívejte se na videorecept, je to tak jednoduché, že se do výroby povidel mohou pustit i kuchaři začátečníci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 
A v jednoduchosti je krása. Buďte proto opatrní s kořením – badyán, skořice nebo hřebíček jsou totiž velmi aromatické. Kdyby vám tak "ujela ruka", byly by moučníky navoněné až moc.

Proč připravit povidla v troubě?

  • Teplo v troubě působí rovnoměrně a povidla se nepřipalují.
  • Na rozdíl od zahušťování v hrnci takhle povidla ani neprskají a nevysílají horké fialové kapičky všude okolo.

Přidejte dávku cukru. Funguje jako pojistka, zajišťuje lepší trvanlivost.

Suroviny:

  • švestky
  • 200 g cukru na 1 kg švestek
  • 40 ml octa na 1 kg švestek 

Postup:

1. Švestky očistěte a zbavte pecek. Rozmixujte v mixéru a promíchejte s odměřeným cukrem a octem. Zakryjte a nechte odstát – klidně přes noc, v nouzi alespoň 2 hodiny.

2. Odstáté švestky dejte do pekáče a vložte do trouby rozehřáté na 230 °C. Nechte péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá. Podle množství povidel a tvaru pekáče to zabere 3 až 6 hodin.

3. Horká povidla plňte do sterilizovaných skleniček. Zakápněte trochou rumu a uzavřete. Skladujte v chladu.

VIDEO: Recept na jednoduché kuře na paprice

Milují vaše děti trdelník? Upečte jim ho doma za zlomek ceny
Snídaně pro těhotné. Je libo tousty, pohankovou kaši nebo palačinky s pomerančem?
Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec
Témata: Recepty, Výroba, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Video recept, Kuchař, Badyán, Povidla, Trouba, Buchta, Nejjednodušší forma, Recept, Úroda, Švestka, True!!!!, Trvanlivost, Koláč