[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Přidejte dávku cukru. Funguje jako pojistka, zajišťuje lepší trvanlivost.
Suroviny:
Postup:
1. Švestky očistěte a zbavte pecek. Rozmixujte v mixéru a promíchejte s odměřeným cukrem a octem. Zakryjte a nechte odstát – klidně přes noc, v nouzi alespoň 2 hodiny.
2. Odstáté švestky dejte do pekáče a vložte do trouby rozehřáté na 230 °C. Nechte péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá. Podle množství povidel a tvaru pekáče to zabere 3 až 6 hodin.
3. Horká povidla plňte do sterilizovaných skleniček. Zakápněte trochou rumu a uzavřete. Skladujte v chladu.