Maminka.czRecepty

RECEPT: Segedínský guláš s knedlíkem. Naučte se ten jediný pravý

Simona Procházková 15.  1.  2023
Maďarská klasika plná vepřového masa, kysaného zelí a nezbytné mleté papriky nikdy nezklame. Udělejte si k němu skvělé knedlíky s kousky uzeného a vydatný víkendový oběd, na kterém si doma všichni pochutnáte, je na světě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spousta lidí si myslí, že oblíbený segedínský guláš pochází z maďarského města Seged (Szeged). Jde ale o velmi rozšířený omyl. V Maďarsku se totiž tenhle pokrm jmenuje székelykáposzta neboli Székelyho zelí. Slovo székely přitom znamená „sikulský“, což odkazuje k Sikulsku – části sedmihradského regionu, který patří dnešnímu Rumunsku. Slovo "guláš" navíc označuje v Maďarsku polévku, ve skutečnosti tedy jde spíše o perkelt.

VIDEO: Recept na báječnou rajskou omáčku s karlovarským knedlíkem

Segedín se vždy připravuje z vepřového masa, které by mělo být šťavnaté a prorostlé, nejlépe tedy sáhněte po vepřové pleci. Důležitý je rovněž výběr zelí. Zapomeňte na skleničky se zelím ve sladkokyselém nálevu apod., použijte vždy kysané zelí (před vložením do guláše ho můžete propláchnout studenou vodou).

Potřebujete:

3 cibule

400 g kysaného zelí

800 g vepřové plece

100 g vepřového uzeného bůčku

1 lžíci mleté sladké papriky

100 ml smetany

4 bobkové listy

1 lžičku kmínu

2 lžíce vepřového sádla

sůl a mletý pepř

Na knedlíky:

10 rohlíků

100 g polohrubé mouky

3 vejce

150 ml plnotučného mléka

250 g vepřového uzeného bůčku

1 malou cibuli

1 lžičku soli

2 lžíce vepřového sádla

petrželku

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Na sádle v kastrolu orestujte nasekanou cibuli a na kostky pokrájený uzený bůček. Vmíchejte na kousky nakrájenou vepřovou plec, podle chuti osolte, opepřete a společně vše orestujte.

Podlijte vodou, zredukujte, zaprašte mletou paprikou, přidejte kmín a bobkový list. Snižte teplotu a pod pokličkou poduste. Po 30 minutách přidejte nakrájené zelí, pak smetanu.

Mezitím si připravte knedlíky. Rohlíky nakrájejte na kostičky a usušte v troubě při 200 °C. Na sádle orestujte nasekanou cibuli a malé kousky uzeného. Osolte. Rohlíky smíchejte s cibulí, uzeným a nasekanou petrželkou. Smíchejte s mlékem, moukou a vejcem.

Z těsta vypracujte navlhčenýma rukama menší koule. Knedlíky vařte v osolené vodě 10 až 15 minut.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, suroviny, Cibule, Maďarsko, Kysané zelí, Uzené, Vepřové maso, Knedlík, Segedín, Zelí, Rumunsko, Paprika, Seged, Guláš, Sádlo
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?
len
Životní příběh
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí? Nově také spinální svalovou atrofii
Procházková Simona
Novorozenec
GALERIE: Dvojčata jsou to nejlepší, co nás potkalo! 16 celebrit a jejich dvojnásobná radost i starost
Mrázková Dita
Galerie
Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?
Stöckbauerová Vanda
Zajímavosti
Dejte „to” do ústavu, řekli jí o dceři. Jana se nevzdala a z „hadrové panenky” Johanky křeše denně zázraky
Víchová Tereza
Příběhy
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie