[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Spousta lidí si myslí, že oblíbený segedínský guláš pochází z maďarského města Seged (Szeged). Jde ale o velmi rozšířený omyl. V Maďarsku se totiž tenhle pokrm jmenuje székelykáposzta neboli Székelyho zelí. Slovo székely přitom znamená „sikulský“, což odkazuje k Sikulsku – části sedmihradského regionu, který patří dnešnímu Rumunsku. Slovo "guláš" navíc označuje v Maďarsku polévku, ve skutečnosti tedy jde spíše o perkelt.
Segedín se vždy připravuje z vepřového masa, které by mělo být šťavnaté a prorostlé, nejlépe tedy sáhněte po vepřové pleci. Důležitý je rovněž výběr zelí. Zapomeňte na skleničky se zelím ve sladkokyselém nálevu apod., použijte vždy kysané zelí (před vložením do guláše ho můžete propláchnout studenou vodou).
3 cibule
400 g kysaného zelí
800 g vepřové plece
100 g vepřového uzeného bůčku
1 lžíci mleté sladké papriky
100 ml smetany
4 bobkové listy
1 lžičku kmínu
2 lžíce vepřového sádla
sůl a mletý pepř
Na knedlíky:
10 rohlíků
100 g polohrubé mouky
3 vejce
150 ml plnotučného mléka
250 g vepřového uzeného bůčku
1 malou cibuli
1 lžičku soli
petrželku
Na sádle v kastrolu orestujte nasekanou cibuli a na kostky pokrájený uzený bůček. Vmíchejte na kousky nakrájenou vepřovou plec, podle chuti osolte, opepřete a společně vše orestujte.
Podlijte vodou, zredukujte, zaprašte mletou paprikou, přidejte kmín a bobkový list. Snižte teplotu a pod pokličkou poduste. Po 30 minutách přidejte nakrájené zelí, pak smetanu.
Mezitím si připravte knedlíky. Rohlíky nakrájejte na kostičky a usušte v troubě při 200 °C. Na sádle orestujte nasekanou cibuli a malé kousky uzeného. Osolte. Rohlíky smíchejte s cibulí, uzeným a nasekanou petrželkou. Smíchejte s mlékem, moukou a vejcem.
Z těsta vypracujte navlhčenýma rukama menší koule. Knedlíky vařte v osolené vodě 10 až 15 minut.