Maminka.czRecepty

RECEPT: Prezidentské řízky z jednoho pekáče

len 19.  2.  2023
Jestli je neznáte, tak si je zamilujete! Obzvlášť v této kombinaci s bramborami, které tvoří v pekáči základnu. Maso je pak opravdu krásně šťavnaté. A pokud máte rádi extra křupavou kůrčičku, máme pro vás v receptu speciální tip!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

500–600 g brambor oloupaných
1 cibule, tence krájená
3 plátky masa na řízky (krkovice, plec, karé, kýta)
100 g uzené slaniny (libovější, anglická, Váhalova...)
sůl
pepř mletý
150 g tvrdého sýra
120 g majonézy
80 g zakysané smetany
2–3 stroužky česneku
pečicí papír

LAMART HL0803 pekáč 8,5L S POKLICÍ AROMA LAMART HL0803 pekáč 8,5L S POKLICÍ AROMA
nabízí 36 obchodů za ceny od 860 Kč
POROVNAT CENY
Orion Pekáč GRANDE 40x27,5 cm skleněné víko Orion Pekáč GRANDE 40x27,5 cm skleněné víko
nabízí 14 obchodů za ceny od 1 179 Kč
POROVNAT CENY

Postup:

  1. Zapékací mísu, pekáček nebo remosku vyložte pečicím papírem. Na dno naskládejte na silnější plátky pokrájené brambory, na které rozprostřete na tenká kolečka pokrájenou cibuli. Vše mírně osolte a opepřete. 
  2. Poklaďte plátky naklepaných osolených a opepřených řízků. Na ty naskládejte dobře vyuzenou libovější slaninu (můžete ji i pokrájet na menší kousky). Na vše rozetřete směs z majolky, zakysané smetany a nastrouhaného česneku. Zasypte nastrouhaným sýrem dle chuti (uzený, čedar, gouda...).
  3. Pekáček nebo zapékací mísu (případně remosku) zaklopte a dejte péct na cca 40–45 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pak odklopte a dopečte jen krátce dozlatova (není nutné).

Pokud chcete mít vrchní sýrovou krustu křupavou, přimíchejte do strouhaného sýru před posypáním čerstvě mletou strouhanku z necelého rohlíku či housky.


VIDEO RECEPT na sekanou, která nikdy nepraskne

RECEPT: Chalupářský buřtguláš, který připravíte během chvíle
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Dětský jídelníček, Vaření pro rodinu, Náš tip, Potraviny, suroviny, Řízek, Remoska, Brambory, Pečicí papír, Krkovice, Zakysaná smetana, Mísa, Recept, Cibule, Pekáč, Slanina, Potraviny na Heureka.cz