Maminka.czRecepty

RECEPT: Rajská omáčka s masovými koulemi. Česká klasika provoněná bylinkami

Simona Formánková 30.  7.  2023
Rajská omáčka je českou klasikou oblíbenou hlavně dětskými strávníky. Pokud se rozhodnete tuto dobrotu připravit rodině k nedělnímu obědu, doplňte ji o masové koule. Nejenže potěšíte hlavně mužskou část osazenstva, ale navíc se k omáčce skvěle hodí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tradiční rajská omáčka je podávána s plátky hovězího masa. Zkuste ji tentokrát jinak a plátky vyměňte za skvělé masové koule. Ochucené česnekem, cibulkou a čerstvými bylinkami se k omáčce skvěle hodí. Jako přílohu v tomto případě zvolte těstoviny. Během chvíle vykouzlíte rázem vynikající nedělní oběd. 

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky petrželové natě + k podávání
  • 400 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • mletý pepř

Omáčka

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 g rajčatového pyré
  • 500 ml vývaru
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 ks skořicové kůry
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • pepř mletý
  • 300 g těstovin

Postup:

Oloupanou cibuli, česnek i petrželku pokrájejte na menší kusy a rozmixujte. Vzniklou hmotu promíchejte v misce s masem, osolte a opepřete. Vytvarujte asi 20 pevných koulí.

V kastrolu rozehřejte olej a na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Maso přendejte na talíř a do kastrolu nasypte nadrobno pokrájenou cibuli. Orestujte ji dozlatova. Přimíchejte mouku a po minutě i protlak. Nechte asi minutu bublat a pak zalijte studeným vývarem. Přidejte koření i maso. Osolte, opepřete a nechte vařit na mírném ohni asi 15 minut. Koření z hotové omáčky vyberte.

Do základu omáčky přidejte hrst nasekaného čerstvého tymiánu. Díky tomu bude omáčka krásně voňavá.

 

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. 

Témata: Recepty, Rodina, Jídelníček, jídlo, Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, omáčka, rajská omáčka, Cibule, Nedělní oběd, Koule, Bylinky, Čéška, Hovězí maso, Česká klasika, Pepř