[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Rakytník by se dal doslova považovat za zázrak přírody. Každá jeho bobulka totiž obsahuje celou doporučenou denní dávku vitamínu C. Sirup z něj je navíc velmi chutný, a proto ho rády konzumují i malé děti.
Suroviny:
Postup:
Většina receptů na přípravu sirupu uvádí tepelné zpracování, to však zničí spoustu cenných látek. Vyzkoušejte proto tento postup přípravy za studena.
Bobule rakytníku propereme ve vodě, necháme okapat a pak propasírujeme. Jde to sice pomalu, ale výsledek stojí za to. Do šťávy přidáme cukr v poměru 1 kg na 1 litr a mícháme až do rozpuštění. To je vše.
Hotový sirup je třeba skladovat ve tmě a chladnu. Kdo má chladný tmavý sklípek, dobře ho využije, sirup v něm vydrží i dva roky a nezkazí se. Není-li sklípek, pak zbývá lednička.
Zdroj: Recepty.cz