Maminka.czRecepty

RECEPT: Rakytníkový sirup. Takhle dostanete pořádnou dávku vitamínu C i do dětí

Simona Formánková 27.  9.  2021
Podzim už se přihlásil o slovo a přinesl s sebou nejen sychravé počasí, ale také častější nemoci a respirační potíže. Využijte přírodních zdrojů a podpořte imunitu svoji i celé vaší rodiny. Rakytníkový sirup je zaručeným pomocníkem. Ale pozor, připravte ho za studena.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rakytník by se dal doslova považovat za zázrak přírody. Každá jeho bobulka totiž obsahuje celou doporučenou denní dávku vitamínu C. Sirup z něj je navíc velmi chutný, a proto ho rády konzumují i malé děti. 

Suroviny:

  • cukr
  • plody rakytníku

Postup:

Většina receptů na přípravu sirupu uvádí tepelné zpracování, to však zničí spoustu cenných látek. Vyzkoušejte proto tento postup přípravy za studena. 

Bobule rakytníku propereme ve vodě, necháme okapat a pak propasírujeme. Jde to sice pomalu, ale výsledek stojí za to. Do šťávy přidáme cukr v poměru 1 kg na 1 litr a mícháme až do rozpuštění. To je vše.

Hotový sirup je třeba skladovat ve tmě a chladnu. Kdo má chladný tmavý sklípek, dobře ho využije, sirup v něm vydrží i dva roky a nezkazí se. Není-li sklípek, pak zbývá lednička.

Zdroj: Recepty.cz

Témata: Recepty, Rodina, Praktické rady, Imunita, Vaření, Nemoc, Rak, Studeno, Přírodní zdroj, Recept, Pořádná dávka, DAV, Sirup, Vít, Dávky, Vitamín C, TAK