Maminka.czRecepty

RECEPT: Rychlý chřestový quiche po francouzsku

Simona Procházková 29.  4.  2023
Slané koláče jsou výtečným občerstvením, které chutná skvěle zatepla i zastudena. Tento chřestový quiche není výjimkou, proto si ho můžete dopřát jako teplou lehkou večeři i rychlou svačinku kdykoli během dne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

Na těsto:

250 g hladké mouky

125 g studeného másla

1 vejce

25 ml studené vody

špetka soli

Na náplň:

3 vejce

300 ml smetany, minimálně 30%

200 g ementálu

10 kusů cherry rajčátek

300 g mladého zeleného chřestu

50 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva)

sůl a mletý pepř

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Do mísy robotu s hnětacím hákem odvažte mouku, přidejte na kostičky pokrájené studené máslo, vejce, vodu, sůl a rychle umíchejte drobenku. Prsty ji rychle spojte v těsto. Vytvarujte placku, zabalte do fólie a dejte vychladit asi na 30 minut do ledničky.

Na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte placku o něco větší, než je forma. Pomocí válečku přeneste těsto do formy o průměru 26 cm. Natlačte ho do okrajů, tam, kde přečnívá, ho odřízněte, kde chybí, přilepte odříznutý kousek těsta jako záplatu. Těsto i s formou dejte na 15 minut do mrazáku nebo na 30 minut do ledničky.

V misce prošlehejte vejce, přilijte smetanu, opepřete a jen lehce osolte. Ementál nastrouhejte nahrubo, rajčata pokrájejte na poloviny, chřestu odlomte dřevnaté konce a nakrájejte ho na kousky dlouhé asi 2 cm.

Na těsto rozprostřete polovinu sýra a chřest, zalijte vaječnou směsí, do ní zatlačte rajčata a malé kousky nalámaného sýra s modrou plísní. Koláč zasypte zbytkem ementálu a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho dozlatova, asi 40 minut.

Zdroj: F.O.O.D.

VIDEO: Kapustové karbanátky máte raz dva hotové!

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, oběd, suroviny, Vejce, Sůl, Chřest, Těsto, Večeře, Máslo, Quiche, Sýr, Koláč, Francouzsko

Video