[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
125 g studeného másla
1 vejce
25 ml studené vody
špetka soli
Na náplň:
3 vejce
300 ml smetany, minimálně 30%
200 g ementálu
10 kusů cherry rajčátek
300 g mladého zeleného chřestu
50 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva)
sůl a mletý pepř
Postup:
Do mísy robotu s hnětacím hákem odvažte mouku, přidejte na kostičky pokrájené studené máslo, vejce, vodu, sůl a rychle umíchejte drobenku. Prsty ji rychle spojte v těsto. Vytvarujte placku, zabalte do fólie a dejte vychladit asi na 30 minut do ledničky.
Na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte placku o něco větší, než je forma. Pomocí válečku přeneste těsto do formy o průměru 26 cm. Natlačte ho do okrajů, tam, kde přečnívá, ho odřízněte, kde chybí, přilepte odříznutý kousek těsta jako záplatu. Těsto i s formou dejte na 15 minut do mrazáku nebo na 30 minut do ledničky.
V misce prošlehejte vejce, přilijte smetanu, opepřete a jen lehce osolte. Ementál nastrouhejte nahrubo, rajčata pokrájejte na poloviny, chřestu odlomte dřevnaté konce a nakrájejte ho na kousky dlouhé asi 2 cm.
Na těsto rozprostřete polovinu sýra a chřest, zalijte vaječnou směsí, do ní zatlačte rajčata a malé kousky nalámaného sýra s modrou plísní. Koláč zasypte zbytkem ementálu a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho dozlatova, asi 40 minut.
Zdroj: F.O.O.D.