Maminka.czRecepty

RECEPT: Rychlý rybízový koláč s drobenkou: Pocukrovaná porce léta k nedělní kávě

Simona Formánková 20.  2.  2022
Na zralé, červené a lehce nakyslé kuličky čerstvého rybízu si budeme muset ještě pár měsíců počkat. Přesto pokud jste během loňské sezony nelenili a udělali si bohaté mražené zásoby, je na čase jich využít. Pochutnejte si na vláčném rybízovém moučníku třeba při nedělní kávě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šťavnaté kuličky rybízu jsou navíc nejen chutné, ale také nabité vitaminy. Například 40 bobulek pokryje denní potřebu vitaminu C. Červený rybíz bývá také součástí pleťových masek sloužících ke zpevnění pleti. 

Suroviny:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3 žloutky
  • 120 g másla
  • půl hrnku polotučného mléka
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 3 bílky
  • 2 hrnky rybízu
  • moučkový cukr k podávání

Drobenka

  • 80 g másla
  • 100 g špaldové mouky
  • 70 g jemného třtinového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • špetka badyánu

Postup:

Prsty uhněťte suroviny na přípravu drobenky. Do prosáté mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Promíchejte s práškem do pečiva. Ušlehejte tuhý sníh a postupně ho zapracujte, pak těsto nechte 1 hodinu odpočinout. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.

Těsto pomocí stěrky namáčené do vody rozetřete na plech; je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Posypte rybízem a drobenkou a vložte do trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Před podáváním pocukrujte.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Vaření, Káva, Cukr, Vaření pro rodinu, Máslo, Moučník, Mouka, Drobenka, Rybíz, Koláč, Recept, Kulička, Badyán, Káva na Heureka.cz