[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
45 kusů bezových květů
2,5 litru vody
4 citrony, ideálně v bio kvalitě
2,5 kg cukru krupice nebo krystal
80 g kyseliny citronové
Postup:
Bezové květy opatrně opláchněte studenou vodou a nechte v sítu okapat. Pozor na příliš silný proud, abyste z nich neomyli veškerý pyl, právě ten je totiž důležitý pro kvalitu a posiluje léčivé účinky sirupu. Vodu ve větším hrnci nechte přejít varem, pak do ní vsypejte kyselinu citronovou, promíchejte a nechte vychladnout.
Bezové květy dejte do velké mísy, přidejte na kolečka nakrájené citrony (které jste předtím důkladně omyli) a pak vše přelijte vychladlou vodou. Zakryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě 24 hodin louhovat.
Poté připravený výluh přeceďte přes velmi jemný cedník, který jste vyložili plátýnkem nebo gázou, do nerezového hrnce. Přisypejte cukr a za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou stoupat bublinky.
Odstavte z plotny a horký sirup hned nalijte do připravených čistých suchých lahví nebo sklenic, uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru. Po zchladnutí otočte a skladujte na tmavém chladnějším místě. Po otevření uchovávejte sirup v ledničce a zpracujte ho do deseti dnů.