Maminka.czRecepty

RECEPT: Rychlý sirup z bezových květů

Simona Procházková 2.  6.  2023
Vyrobte si domácí sirup z bezových květů, které právě kvetou všude kolem. Máme pro vás rychlý a jednoduchý recept na voňavou dobrotu, která je ideální pro teplé letní dny a má téměř univerzální využití. Ze sirupu připravíte během chvilky dokonale osvěžující limonádu nebo jím dochutíte smoothie či ledový čaj.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

45 kusů bezových květů

2,5 litru vody

4 citrony, ideálně v bio kvalitě

2,5 kg cukru krupice nebo krystal

80 g kyseliny citronové

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Bezové květy opatrně opláchněte studenou vodou a nechte v sítu okapat. Pozor na příliš silný proud, abyste z nich neomyli veškerý pyl, právě ten je totiž důležitý pro kvalitu a posiluje léčivé účinky sirupu. Vodu ve větším hrnci nechte přejít varem, pak do ní vsypejte kyselinu citronovou, promíchejte a nechte vychladnout.

Bezové květy dejte do velké mísy, přidejte na kolečka nakrájené citrony (které jste předtím důkladně omyli) a pak vše přelijte vychladlou vodou. Zakryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě 24 hodin louhovat.

Poté připravený výluh přeceďte přes velmi jemný cedník, který jste vyložili plátýnkem nebo gázou, do nerezového hrnce. Přisypejte cukr a za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou stoupat bublinky.

Odstavte z plotny a horký sirup hned nalijte do připravených čistých suchých lahví nebo sklenic, uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru. Po zchladnutí otočte a skladujte na tmavém chladnějším místě. Po otevření uchovávejte sirup v ledničce a zpracujte ho do deseti dnů.

VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení

Témata: Zdraví, Recepty, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, suroviny, Sirup, Čaj, Recept, Limonáda, Hrnec, Smoothie, Květ, Letní den, Citron, Zdraví na Heureka.cz