[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Milovníci sladkých jídel si na tomto vynikajícím rýžovém nákypu rozhodně pochutnají. Nejenže je plný šťavnatých švestek, ale při pečení se ve vaší domácnosti krásně rozvoní skořice. Každé sousto se bude rozplývat na jazyku.
Suroviny:
Postup:
Rýži propláchněte v cedníku, vsypte do litru vroucí, osolené vody a 5 minut povařte. Mezitím v jiném hrnci ohřejte mléko k bodu varu. Rýži slijte a vhoďte do hrnce s mlékem. Osolte, zakryjte pokličkou a na velmi mírném ohni vařte 15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se nevsákne. Občas promíchejte.
Do horké rýžové kaše vmíchejte máslo a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C. Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě části. Žloutky, 1 část cukru a skořici našlehejte do husté světlé pěny. Bílky nejprve krátce našlehejte do pěny, poté do nich přidejte zbývající cukr a vyšlehejte pevný sníh.
Žloutkovou pěnu vmíchejte do zchladlé rýžové kaše a poté jen zlehka připojte asi dvě třetiny sněhu. Hmotu vlijte do máslem vytřené zapékací mísy, uhlaďte a nahoru rozložte švestky. Nakonec rozprostřete zbylý sníh a pečte přibližně 40 minut. Poté nechte nákyp zchladnout, rozkrájejte a podávejte.
Recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.