Maminka.czRecepty

Rýžový nákyp s domácími švestkami. Napravte tomuto jídlu reputaci ze školních jídelen

Simona Formánková 21.  8.  2022
Jídlo, které si většina z nás pamatuje hlavně ze školních jídelen, kde bohužel nepatřilo k těm nejoblíbenějším. A je to škoda, protože když přípravě rýžového nákypu věnujete trochu péče, vytvoříte rázem naprosto skvostnou záležitost, na které si pochutná celá rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Milovníci sladkých jídel si na tomto vynikajícím rýžovém nákypu rozhodně pochutnají. Nejenže je plný šťavnatých švestek, ale při pečení se ve vaší domácnosti krásně rozvoní skořice. Každé sousto se bude rozplývat na jazyku. 

Suroviny:

  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 500 ml mléka
  • 2 špetky soli
  • 60 g másla + na vymazání formy
  • 5 vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 10 ks švestek

Postup:

Rýži propláchněte v cedníku, vsypte do litru vroucí, osolené vody a 5 minut povařte. Mezitím v jiném hrnci ohřejte mléko k bodu varu. Rýži slijte a vhoďte do hrnce s mlékem. Osolte, zakryjte pokličkou a na velmi mírném ohni vařte 15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se nevsákne. Občas promíchejte.

Do horké rýžové kaše vmíchejte máslo a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C. Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě části. Žloutky, 1 část cukru a skořici našlehejte do husté světlé pěny. Bílky nejprve krátce našlehejte do pěny, poté do nich přidejte zbývající cukr a vyšlehejte pevný sníh.

Žloutkovou pěnu vmíchejte do zchladlé rýžové kaše a poté jen zlehka připojte asi dvě třetiny sněhu. Hmotu vlijte do máslem vytřené zapékací mísy, uhlaďte a nahoru rozložte švestky. Nakonec rozprostřete zbylý sníh a pečte přibližně 40 minut. Poté nechte nákyp zchladnout, rozkrájejte a podávejte.

Recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Rodina, Jídelníček, jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, Jídelna, Švestka, Skořice, Úroda, Školní jídelna, Recept, Máslo, Sousto, Nákyp, Mléko