[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Rýžový nákyp můžete podávat jako hlavní sladké jídlo, ale také jako moučník. Chutná teplý i vychlazený. A teď v zimě je skvělé, když navíc zavoní i skořicí... Podává se s kompotem nebo třeba s kopečkem zakysané smetany.
Na udané množství můžete zvolit buď variantu menších zapékacích formiček (v nich rovnou podávat nebo z nich vyklopit), nebo dvě větší zapékací misky, případně pekáč či plech. V tom případě ale doporučujeme nechat nákyp po vyndání z trouby 5 minut odstát, aby se zpevnil a lépe se krájel.
Tenhle nákyp s meruňkovým kompotem zdobí čepice ze zapečeného bílkového sněhu. A díky sněhu uvnitř je i nádherně lehký a nadýchaný.
SUROVINY: 700 ml mléka 250 g rýže 3 vejce 4 lžíce cukru krupice 100 g másla změklého + na vymazání misek 1 plechovka meruňkového kompotu
POSTUP:
Tato varianta nákypu je tak trochu „co dům dal“ nebo „co všechno mám rád“. Ořechy, kokos, rozinky... Zaexperimentujte si a vyzkoušejte, jaká kombinace vám sedne nejvíc. A pokud byste chtěli zdravější variantu, zkuste kulatozrnnou rýži vyměnit ze její natural příbuznou. Nebo je použijte aspoň půl na půl.
SUROVINY: 450 ml natural nebo kulatozrnné rýže 150 g másla sůl na špičku lžičky 4 vejce cca 1400 ml mléka 1 vanilkový cukr 2 lžíce vanilkového pudinku 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry (dle chuti) 150 g cukru krupice máslo na vymazání rozinky citronová šťáva strouhaný kokos nasekané ořechy hrušky/jablka skořice – mletá cukr krupice
Tento pokrm se nejčastěji připravuje s kompotovanými švestkami, báječně ale chutná i s meruňkami, broskvemi, třešněmi nebo třeba s podušenými jablíčky a hruškami. A my máme novinku: zkuste ho servírovat politý rychlou slaďounkou omáčkou!
SUROVINY: 250 g kulatozrnné rýže 5 lžic třtinového cukru 750 ml mléka plnotučného 100 g másla + na vymazání formiček, změklé 4 žloutky 2 bílky 700 g švestkového kompotu (pevné plody) 100 g ostružin + na ozdobu sůl
Omáčka: 300 g švestkového kompotu 200 ml šťávy z kompotu švestkového 50 g ostružin citronová šťáva med
Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D.