Maminka.czRecepty

RECEPT: Rýžový nákyp třikrát jinak. S jablky, meruňkami nebo švestkovou omáčkou

Lenka Brožová 7.  1.  2023
Zvláštní, že tak jednoduché jídlo dokáže být tak kontroverzní, že? Rýžový nákyp totiž lidé milují, nebo nenávidí. My ale věříme, že stačí vychytat „tu svoji“ kombinaci i vhodný postup a pak už jen nechat každé sladké sousto rozplynout na jazyku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rýžový nákyp můžete podávat jako hlavní sladké jídlo, ale také jako moučník. Chutná teplý i vychlazený. A teď v zimě je skvělé, když navíc zavoní i skořicí... Podává se s kompotem nebo třeba s kopečkem zakysané smetany. 

Na udané množství můžete zvolit buď variantu menších zapékacích formiček (v nich rovnou podávat nebo z nich vyklopit), nebo dvě větší zapékací misky, případně pekáč či plech. V tom případě ale doporučujeme nechat nákyp po vyndání z trouby 5 minut odstát, aby se zpevnil a lépe se krájel. 

VIDEO: Jak vyšlehat veganský sníh

Rýžový nákyp s meruňkami

Tenhle nákyp s meruňkovým kompotem zdobí čepice ze zapečeného bílkového sněhu. A díky sněhu uvnitř je i nádherně lehký a nadýchaný.

Klepněte pro větší obrázek

SUROVINY:
700 ml mléka
250 g rýže
3 vejce
4 lžíce cukru krupice
100 g másla změklého + na vymazání misek
1 plechovka meruňkového kompotu


POSTUP:

  1. Do kastrolu nalijte asi 300 ml mléka, vsypte rýži a přiveďte k varu. Na mírném plameni a za průběžného míchání uvařte rýži, pokud je třeba, přilévejte zbylé mléko. Hotová rýže by měla být mazlavá. Nechte ji trochu vychladnout.
  2. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s cukrem a se změklým máslem do pěny a vmíchejte do zchladlé rýže. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, asi polovinu sněhu zlehka zapracujte do rýže.
  3. Zapékací misky vymažte máslem a rozdělte do nich polovinu rýžové směsi. Na rýži naskládejte meruňky, přidejte další vrstvu rýže a na ni zbytek sněhu.
  4. Misky dejte na plech a pak do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 10 minut.

Rýžový nákyp s jablky/hruškami a rýží natural

Tato varianta nákypu je tak trochu „co dům dal“ nebo „co všechno mám rád“. Ořechy, kokos, rozinky... Zaexperimentujte si a vyzkoušejte, jaká kombinace vám sedne nejvíc. A pokud byste chtěli zdravější variantu, zkuste kulatozrnnou rýži vyměnit ze její natural příbuznou. Nebo je použijte aspoň půl na půl.

Klepněte pro větší obrázek

SUROVINY:
450 ml natural nebo kulatozrnné rýže
150 g másla
sůl na špičku lžičky
4 vejce
cca 1400 ml mléka
1 vanilkový cukr
2 lžíce vanilkového pudinku
1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry (dle chuti)
150 g cukru krupice
máslo na vymazání
rozinky
citronová šťáva
strouhaný kokos
nasekané ořechy
hrušky/jablka
skořice – mletá
cukr krupice

POSTUP:

  1. Mléko (1 litr) se solí přiveďte k varu. Rýži přeberte, propláchněte a přidejte do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Podle návodu na obalu vařte doměkka 15–20 minut, a to za stálého míchání. V polovině vaření přimíchejte cukr krupici a podle potřeby přidávejte mléko – tolik, aby vám po uvaření vznikla středně hustá kaše. Pozor: Ta během chladnutí bude ještě houstnout!
  2. Zatímco rýže chladne, oloupejte jablka nebo hrušky (nebo obojí), odstraňte jádřince a pokrájejte. Pokud chcete, aby nezhnědla, nebo pokud jsou příliš sladká, pokapejte je šťávou z citronu.
  3. Do vychladlé rýže o pokojové teplotě zašlehejte žloutky a pudink v prášku. Nakonec vmíchejte sníh z bílků.
  4. Mléčnou rýží vyložte dno dobře vymazaného hlubokého pekáče (dají se použít třeba i dvě menší skleněné zapékací mísy). Na rýži poskládejte na kostky nebo silnější plátky pokrájená jablka/hrušky, dle chuti posypte skořicí, cukrem, případně přidejte i kokos nebo ořechy a rozinky. Vše opět zakryjte vrstvou mléčné rýže, uhlaďte a opět poklaďte jablky/hruškami. Poslední vrstvu udělejte z rýže a posypte trochou cukru se skořicí. 
  5. Pekáč zakryjte a vložte ho do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečte cca 40 až 45 minut zakryté, pak odkryjte a dopečte dozlatova.

Rýžový nákyp se švestkovou omáčkou

Tento pokrm se nejčastěji připravuje s kompotovanými švestkami, báječně ale chutná i s meruňkami, broskvemi, třešněmi nebo třeba s podušenými jablíčky a hruškami. A my máme novinku: zkuste ho servírovat politý rychlou slaďounkou omáčkou!

Klepněte pro větší obrázek

SUROVINY:
250 g kulatozrnné rýže
5 lžic třtinového cukru
750 ml mléka plnotučného
100 g másla + na vymazání formiček, změklé
4 žloutky
2 bílky
700 g švestkového kompotu (pevné plody)
100 g ostružin + na ozdobu
sůl

Omáčka:
300 g švestkového kompotu
200 ml šťávy z kompotu švestkového
50 g ostružin
citronová šťáva
med

POSTUP:

  1. Rýži dobře propláchněte vodou, vsypte ji do rendlíku, přidejte špetku soli, lžíci cukru a zalijte mlékem. Za stálého míchání uvařte rýži doměkka, odstavte z plotýnky a nechte vychladnout.
  2. Zbylý cukr vyšlehejte se změklým máslem a postupně zašlehávejte jeden žloutek za druhým. Směs pak vmíchejte do uvařené rýže. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a opatrně zapracujte do rýže.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky vymažte máslem a přendejte do nich polovinu rýže. Na rýži poklaďte vypeckované švestky a ostružiny. Zalijte druhou polovinou rýže a 20 minut pečte. Nechte vychladnout a nákypy vyklepněte.
  4. Do mixéru vložte kompotované švestky, sladký nálev a ostružiny. Rozmixujte dohladka, podle chuti přidejte med a citronovou šťávu. Omáčku přelijte přes nákypy a ozdobte je ostružinami.


Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RECEPT: Tato 3 sladká jídla děti zbožňují! Pamatujete si je ze svého dětství i vy?
Tip na víkend: Rýžový nákyp s dýní a mrkví
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vaření, Děti a jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, Potraviny, suroviny, Rýže, Máslo, Nákyp, Hruška, Jablka, Mléko, Omáčka, Meruňka, Kompot, Potraviny na Heureka.cz
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
GALERIE: Strie vyprávějí příběh: Těchto 15 maminek šlo doslova s kůží na trh
len
Galerie
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka
Láchová Michaela
Zdraví
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
První těhotný muž světa porodil 3 děti. Nechtěl jsem zůstat lesbickou ženou, opačné pohlaví je pro mě přirozenější, říká
Formánková Simona
transgender
Dejte „to” do ústavu, řekli jí o dceři. Jana se nevzdala a z „hadrové panenky” Johanky křeše denně zázraky
Víchová Tereza
Příběhy