Maminka.czRecepty

RECEPT: Sekaná pečeně plněná vařeným vejcem. Zužitkujte chutně přebytky z Velikonoc

redakce 22.  4.  2022
RECEPT: Sekaná pečeně plněná vařeným vejcem. Zužitkujte chutně přebytky z Velikonoc
Velikonoce jsou letos za námi a vy možná opět řešíte obvyklou otázku – co s vykoledovanými nebo zbylými vajíčky? Vyzkoušejte osvědčený recept, zabalte je do vynikající sekané pečeně. Pochutná si na ní zaručeně celá rodina!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sekaná je oblíbeným jídlem nejen v české gastronomii. Dočkala se velkého množství obměn a chutí. Zkuste si dát tentokrát na její přípravě obzvlášť záležet a dovnitř směsi "schovejte" vařená vajíčka a celou šišku zabalte do anglické slaniny nebo pršutu. Přestože bude mít skvěle křupavou kůrčičku, uvnitř si zachová svou šťavnatost. 

Suroviny:

  • 1 kg směsi mletého masa – nejlépe telecí a drůbeží, směs jemně společně umletá
  • 1 ks žemle
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce
  • paštikové koření na dochucení
  • 2 lžíce vývaru
  • 2 lžíce hnědého rumu nebo bílého vína
  • 6 ks vařených vajec
  • pršut nebo plátky anglické slaniny na zabalení
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou směs, kterou ještě zvlhčete vývarem a alkoholem. Čím lépe směs propracujete rukama, tím bude homogennější, hladší a chutnější.

Na pečení můžete použít chlebíčkovou formu, tu vyložte plátky slaniny tak, abyste jimi mohli sekanou přikrýt. Do formy naneste polovinu masové směsi, na ni položte do řádky vejce a zakryjte druhou polovinou směsi, přeložte plátky slaniny a formu postavte do pekáčku. Do poloviny výšky formy nalijte horkou vodu a pečte ve vodní lázni při 160–180 °C asi hodinu a půl.

Sekanou můžete vytvarovat také jako válec nebo šišku, můžete ji obalit slaninou, případně převázat a péct rovněž ve vodní lázni, ve formě nebo v alobalu. V alobalu můžete péct i přímo, pečením ve vodní lázni bude ale sekaná jemnější a hutnější.

Tento recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Rodina, Recepty, Velikonoce, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Slanina, Lžíce, Sekaná, Anglická slanina, Recept, Vejce, Směs, Vajíčko
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Zpěvačka Rihanna porodila! S rapperem A$AP Rockym se raduje z prvního potomka
Formánková Simona
Rihanna
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Angelina Jolie, George Clooney nebo Jennifer Aniston se svým mladším já: Podívejte se, co vykouzlil Photoshop!
Formánková Simona
Galerie
Od děvčátka k bohyni: Podívejte se na osm neskutečných proměn ženské sexuality
Zenklová Veronika
Fotografie
Martina Pártlová otevřeně o mateřství: Podívejte se na její rozkošnou Stellu ve videu!
Víchová Tereza
Časopis Maminka