[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Sekaná je oblíbeným jídlem nejen v české gastronomii. Dočkala se velkého množství obměn a chutí. Zkuste si dát tentokrát na její přípravě obzvlášť záležet a dovnitř směsi "schovejte" vařená vajíčka a celou šišku zabalte do anglické slaniny nebo pršutu. Přestože bude mít skvěle křupavou kůrčičku, uvnitř si zachová svou šťavnatost.
Suroviny:
Postup:
Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou směs, kterou ještě zvlhčete vývarem a alkoholem. Čím lépe směs propracujete rukama, tím bude homogennější, hladší a chutnější.
Na pečení můžete použít chlebíčkovou formu, tu vyložte plátky slaniny tak, abyste jimi mohli sekanou přikrýt. Do formy naneste polovinu masové směsi, na ni položte do řádky vejce a zakryjte druhou polovinou směsi, přeložte plátky slaniny a formu postavte do pekáčku. Do poloviny výšky formy nalijte horkou vodu a pečte ve vodní lázni při 160–180 °C asi hodinu a půl.
Sekanou můžete vytvarovat také jako válec nebo šišku, můžete ji obalit slaninou, případně převázat a péct rovněž ve vodní lázni, ve formě nebo v alobalu. V alobalu můžete péct i přímo, pečením ve vodní lázni bude ale sekaná jemnější a hutnější.
Tento recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.