Maminka.czRecepty

RECEPT: Sekaná pečeně plněná vařeným vejcem. Zužitkujte chutně přebytky z Velikonoc

redakce 22.  4.  2022
Velikonoce jsou letos za námi a vy možná opět řešíte obvyklou otázku – co s vykoledovanými nebo zbylými vajíčky? Vyzkoušejte osvědčený recept, zabalte je do vynikající sekané pečeně. Pochutná si na ní zaručeně celá rodina!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sekaná je oblíbeným jídlem nejen v české gastronomii. Dočkala se velkého množství obměn a chutí. Zkuste si dát tentokrát na její přípravě obzvlášť záležet a dovnitř směsi "schovejte" vařená vajíčka a celou šišku zabalte do anglické slaniny nebo pršutu. Přestože bude mít skvěle křupavou kůrčičku, uvnitř si zachová svou šťavnatost. 

Suroviny:

  • 1 kg směsi mletého masa – nejlépe telecí a drůbeží, směs jemně společně umletá
  • 1 ks žemle
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce
  • paštikové koření na dochucení
  • 2 lžíce vývaru
  • 2 lžíce hnědého rumu nebo bílého vína
  • 6 ks vařených vajec
  • pršut nebo plátky anglické slaniny na zabalení
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou směs, kterou ještě zvlhčete vývarem a alkoholem. Čím lépe směs propracujete rukama, tím bude homogennější, hladší a chutnější.

Na pečení můžete použít chlebíčkovou formu, tu vyložte plátky slaniny tak, abyste jimi mohli sekanou přikrýt. Do formy naneste polovinu masové směsi, na ni položte do řádky vejce a zakryjte druhou polovinou směsi, přeložte plátky slaniny a formu postavte do pekáčku. Do poloviny výšky formy nalijte horkou vodu a pečte ve vodní lázni při 160–180 °C asi hodinu a půl.

Sekanou můžete vytvarovat také jako válec nebo šišku, můžete ji obalit slaninou, případně převázat a péct rovněž ve vodní lázni, ve formě nebo v alobalu. V alobalu můžete péct i přímo, pečením ve vodní lázni bude ale sekaná jemnější a hutnější.

Tento recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Rodina, Velikonoce, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Sekaná, Anglická slanina, Vejce, Směs, Slanina, Vajíčko, Recept, Vina, Lžíce
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
PŘÍBĚH:  Kvůli endometrióze jí chtěli vzít dělohu. Nedala se a dnes má roční holčičku
Brožová Lenka
Endometrióza
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita
VIDEO RECEPT: Jak na dokonalé bramborové knedlíky s uzeným a zelím? Jednoduše a přitom tradičně
Video recept
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Lilia Khousnoutdinova: Řídím se africkým příslovím, že na výchovu dítěte je potřeba celá vesnice
Brožová Lenka
Rozhovor