Maminka.czRecepty

Jak se zbavit rýmy? Připravte si doma sirup z rýmovníku. Máme pro vás osvědčený recept

Simona Formánková 18.  9.  2022
Pokud jste zastánci přírodní medicíny a ještě nevlastníte rýmovník, tak rozhodně zbystřete. Tato nenápadná rostlinka má totiž neuvěřitelně léčivé účinky. Je rychlou záchranou při nástupu rýmy či nepříjemného nachlazení. Víte, jak ji pěstovat a správně využít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rýmovník je vděčnou rostlinou nejen pro své léčivé účinky, ale také na pěstování. Jediné, co potřebuje, je světlé místo poblíž okna a zalévat spíš méně než více. Díky tomu bude mít dužnaté stonky a sytě zelenou barvu. Využít ho můžete jako medicínu nebo koření pro dochucení jídel. Při nachlazení stačí v hrnku zalít pár lístků horkou vodou a máte skvělý čaj. Výborný je ale také sirup, který svou chutí i konzistencí připomíná med.

Suroviny:

  • 20–30 ks rýmovníkových listů 
  • 2 ks citronu, limetky nebo pomeranče
  • voda (dle potřeby)
  • 1 kg cukru krupice

Postup:

Den před plánovaným vařením sirupu si připravte odvar. Lístky rýmovníku nemyjte a spolu s očištěnými plátky citronu (limety či pomeranče) je dejte do hrnce a přelijte dostatečným množstvím horké vody, vše musí být ponořené. Nechte vylouhovat přes noc pod pokličkou.

Druhý den sceďte přes sítko a přiveďte odvar k varu, poté ztlumte plamen a pomalu přisypte cukr. Za občasného míchání vařte a hlídejte konzistenci sirupu. Konzistenci zkoušejte tak, že pomocí lžičky vezmete malé množství sirupu a kápnete ho na čistý talíř. Pokud kapička drží tvar, je sirup již hotový.

Ještě teplý ho nalijte do skleniček a otočte je dnem vzhůru. Hotový sirup po zchladnutí ještě zhoustne. Uchovávejte ho na chladném místě.

Sirup můžete skladovat v ledničce zhruba měsíc. Před podáváním vždy zkontrolujte, zda se v něm netvoří plíseň.

Témata: Recepty, Imunita, Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, suroviny, Rostlinka, Neduh, Sirup, Sítko, Citron, Medicína, Pomeranč, Léčivý účinek, Recept, Nachlazení, Účinky, Výborný, Dom, Rýma, Podzim, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz