Maminka.czRecepty

RECEPT: Skvělý bramborový krém s houbami a parmazánovým chipsem

Simona Formánková 12.  9.  2021
RECEPT: Skvělý bramborový krém s houbami a parmazánovým chipsem
Podzimní dny doslova vybízí k toulkám přírodou. Návštěvou lesa rozhodně nemůžete udělat chybu. Možná si navíc odnesete voňavou odměnu v podobě hub. Pokud je chcete zpracovat netradičně, blogerka Koko pro vás má skvělý tip.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bramboračka s houbami rozhodně není jedinou polévkou, která vás na podzim zahřeje a skvěle zasytí. Vyzkoušejte lahodný krém s houbami ozvláštněný parmazánovým chipsem.

Suroviny:

  • 20 g másla
  • ½ menšího pórku
  • 500 g oloupaných pokrájených brambor
  • lžička drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • asi 700 ml slabšího nebo ředěného kuřecího vývaru (případně další na zředění, pokud nemáte rádi husté krémy)
  • 4 menší hříbky nebo dvě hrsti jiných lesních hub
  • pár snítek čerstvého libečku (nebo petrželky)
  • lžíce oleje na opečení hub
  • 20 g parmezánu
  • špetka mletého bílého pepře
  • 100 ml šlehačky
  • lžička bílého vinného octa
  • sůl

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo a orestujte pórek dosklovata. V tu chvíli přisypte na kousky pokrájené brambory, drcený kmín, stroužky česneku, osolte a promíchejte. Přilijte kuřecí vývar (stačí slabší nebo klidně naředěný). Přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen a zvolna vařte, dokud brambory nezměknou. 

Během vaření si nakrájejte houby na tenké plátky. Zprudka je opečte na pánvi. Osolte a restujte dohněda. Odložte houby stranou a místo nich na pánev nastrouhejte parmazán bez přidání jakéhokoli dalšího tuku. Plotnu nastavte na poloviční výkon a sledujte, jak se struktura sýra mění. Asi po sedmi minutách vznikne chips, který krásně křupavý počká na polévku. 

Když jsou brambory měkké, vlijte polévku do mixéru a vymixujte do hladkého krému. Vraťte do čistého hrnce, ochuťte další solí, bílým pepřem, přilijte šlehačku a nakonec zasypte libečkem a zakápněte trochou vinného octa. Nechte zlehka provařit. Podávejte s dostatkem restovaných hub a parmazánových chipsů. 

Témata: Recepty, Jídelníček, Video recept, jídlo, Vaření, Mall.tv, Vaření pro rodinu, příroda, Návštěva, KOKO, Brambory, Krém, Les, Polévka, Houby, Chipsy, Máslo, Hřib
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
kog
Rodina a vy
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Wallerová Radka
Porod
Nejsmutnější příběh! Miminko žilo jen sedmnáct minut. Z fotek až mrazí
Blesk pro ženy
Vaše příběhy
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Procházková Simona
Rodina
Bára Poláková a Pavel Liška mají dcery v neobvyklé střídavé péči. „Pro děti je to lepší varianta,” míní psycholog
Víchová Tereza
Slavní rodiče
Maminka roku: Čekala holčičku a věděla, že nepřežije!
Procházková Simona
Maminka roku 2020