Maminka.czRecepty

RECEPT: Slavný dezert lamington prý chutná jako obláček!

Lenka Brožová 4.  3.  2023
Tento sladký pozdrav z Austrálie dostal jméno po tamějším guvernérovi – lordu Lamingtonovi. Základem je piškotové těsto zahalené do kakaové polevy a obalené v kokosu. Už se vám sbíhají sliny? Tak rozpalte trouby a vyzkoušejte, jak chutná obláček!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jemný máslový piškot máčený v čokoládě, a nakonec je ještě celý pokrytý sušeným kokosem... Mňam! V Austrálii je dortík lamington tak oblíbený, že má 21. července svůj  národní den – National Lamington Day. Australané mu familiérně říkají "lammo".

VIDEO: Domácí krtkův dort připravíte levou zadní i bez krabice!

Recept na australský národní dort LAMINGTON

Suroviny:

4 vejce
200 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
100 g rozpuštěného másla + na vymazání formy

Na polevu:
250 ml mléka
75 g másla
400 g moučkového cukru
65 g holandského kakaa
kokos na obalení
rybízový džem k podávání

POSTUP:

  1. Formu (20 x 30 cm) lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce, cukr a vanilkový extrakt dejte do mísy robotu a ušlehejte do husté pěny (šlehejte minimálně 3 minuty). Mezitím rozpusťte máslo. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a opatrně vmíchejte do vajec. Nakonec vlijte rozpuštěné a vychladlé máslo a promíchejte, aby se vše spojilo v hladké těsto. Těsto vlijte do formy, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25 minut.
  2. Korpus nechte trochu zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout. Poté nakrájejte na kostky o hraně asi 3 cm. Kostky uložte do ledničky nebo na 30 minut do mrazáku.
  3. Připravte polevu: Do hrnce dejte mléko a máslo, pomalu zahřívejte, až se máslo rozpustí. Hrnec nechte stát na velmi mírném plameni. Přes síto přisypávejte v několika dávkách cukr a metličkou vždy dobře promíchejte. Až se cukr rozpustí, začněte opět přes síto přisypávat kakao, postupně po lžících a každou dávku promíchejte metličkou, aby se kakao dobře rozpustilo.
  4. Připravte si vychlazené kostky korpusů, polevu v hrnci na velmi mírném plameni, kokos v ploché široké misce a mřížku podloženou pečicím papírem na odkládání kostek. Pomocí dvou vidliček obalte vždy jednu kostku v polevě, přeneste ji do kokosu, obalte a odložte na mřížku. Takto obalte všechny kostky. Pracujte rychle, poleva v hrnci by neměla začít příliš houstnout, zkomplikovalo by to polévání. Polevu na kostkách nechte zcela ztuhnout (na vychlazených kostkách to půjde rychleji) a podávejte se zavařeninou, ideálně kyselejší.

Recept připravil časopis F.O.O.D.

VIDEO RECEPT: Lahodné míša řezy, na které potřebujete jen dvě vejce. A nemusíte šlehat bílky!
VIDEO RECEPT: Lehké tiramisu jako dokonalý dezert ke kávičce. Zvládnete ho i bez vajec
Témata: Recepty, Jídelníček, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vaření, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, pečení, suroviny, dezert, Potraviny, pečení s dětmi, dort, Piškotové těsto, Obláček, Máslo, Trouba, Poleva, Kostka, Kokos, Austrálie, Potraviny na Heureka.cz
Mohlo by vás zajímat