Maminka.czRecepty

RECEPT: Sněhově bílé kokosové pusinky od cukráře Josefa Maršálka

vas 22.  12.  2023
Zkraťte si s dětmi čekání na Ježíška vánočním receptem od mistra cukráře Josefa Maršálka. Váš domov se provoní vůní pečeného kokosového těsta s griotkovým nádechem a sladkou vůní rozpuštěné ruby čokolády.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kokosky s griotkovým krémem v ruby čokoládě

Ingredience na 40 kokosek:

Těsto:

  • 60 g cukru moučka
  • 120 g másla
  • 180 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba
  • 50 g kokosové moučky
  • 1 žloutek (vejce velikosti M)
  • 1 citron – kůra
  • 1 g soli

Kokosové pusinky:

  • 100 g bílků
  • 200 g cukru krupice
  • 60 g strouhaného kokosu
  • 2 g soli

Krém:

  • 120 g ruby čokolády
  • 60 g griotky
  • 125 g másla

Na dokončení:

  • 100 g ruby čokolády
  • 15 g kakaového másla
  • Cukrářské sypání
  • 100 g pikantního džemu

Postup:

Na přípravu těsta smícháme mouku, kokosovou mouku, cukr a máslo s citronovou kůrou a solí do drobenky, přidáme žloutek a vypracujeme rychle a krátce těsto, které zabalíme a necháme v lednici asi 15 až 20 minut odpočinout. Poté ho vyválíme na sílu 3 až 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 4 cm. Odkládáme je na plech s papírem na pečení a pečeme při 160 °C – program horkovzduch – asi 15 až 20 minut dozlatova. Z trouby je vyjmeme a necháme vychladnout.

Na přípravu pusinek smícháme bílky, sůl a cukr krupici a ve vodní lázni nahřejeme na 60 °C. Poté vyšleháme do pevného sněhu, opatrně pomocí stěrky vmícháme kokos a ihned tvarujeme sáčkem s velikou řezanou trubičkou vysoké pusinky o průměru maximálně 3 cm. Pokládáme je dále od sebe na plech vystlaný papírem na pečení. Nakonec posypeme cukrářským zdobením a vložíme do trouby vyhřáté na 110 °C – program horkovzduch. Pečeme asi 1 hodinu (musí zůstat sněhově bílé). Teplotu popřípadě snížíme.

Ruby čokoládu opatrně rozpustíme, vmícháme griotku a rozmícháme dohladka. Poté přidáme změklé máslo a vyšleháme do hladkého krému, kterým naplníme sáček s úzkou řezanou trubičkou. Na obvod všech lineckých koleček nastříkáme krémem kroužek. Dovnitř dáme půl lžičky džemu. Přiklopíme vychladlou upečenou pusinkou a dáme do lednice ztuhnout. Poté namáčíme spodní část v rozehřáté polevě z čokolády a kakaového másla.

Klepněte pro větší obrázek

Co je ruby čokoláda?

Tento nový druh čokolády vyniká nejen specifickou růžovou barvou, ale také příjemnou sladko-ovocnou chutí s vanilkovým podtónem. Častý omyl u ruby čokolády je domněnka, že její růžové barvy výrobci dosáhli pomocí barviv. Opak je pravdou. Růžová barva je výsledkem zpracování kakaových bobů, které mají přirozeně narůžovělou barvu. Tyto boby se pěstují v Ekvádoru, Pobřeží slonoviny a v Brazílii. Procesem výroby, který je přísně tajný, dochází k zachování a zvýraznění růžové barvy. Boby prochází na rozdíl od klasické výroby čokolády velmi krátkou fermentací. Růžovou barvu konzervuje také kyselina citronová. Jediným výrobcem ruby čokolády je společnost Barry Callebaut, která si recepturu pečlivě střeží. Tato jedinečná čokoláda se díky své chuti, barvě a snadnému rozpouštění skvěle hodí na polevy nebo zdobení dezertů.

VIDEO: Sněhové pusinky

RECEPT: Perfektní vánočka 3x jinak. Zkuste třeba nadýchanou a vláčnou podle Josefa Maršálka
Témata: Recepty, Cukroví, Cukr, vůně, dezert, pečení, Ježíšek, Advent, Josef Maršálek, pečení s dětmi, vánočka, cukrář, RUB, Cukrářský, Ekvádor, Máslo, Čokoláda, Brazílie, Sůl, Babiččino, Těsto