[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
100 g italské slaniny pancetta (případně anglické slaniny)
100 g tvrdého sýra pecorino
2 vejce
300 g špaget
2 stroužky česneku
1 lžička drceného pepře
sůl
Postup:
Pancettu nakrájejte na malé kostičky, pecorino nastrouhejte najemno, vejce rozklepněte do misky a prošlehejte vidličkou. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Ve vroucí vodě uvařte na skus špagety, asi sedm až osm minut.
Rozpalte větší pánev, dejte do ní pancettu, neoloupané stroužky česneku, které jste předtím rozmáčkli plochou stranou nože, i hrubě namletý pepř. Restujte, dokud nebude slanina opečená dozlatova, občas promíchejte. Jakmile je slanina zlatavá a křupavá, odstraňte česnek.
V tuto chvíli už by měly být uvařené špagety. Odlijte do misky pár naběraček vody ze špaget, sceďte je a dejte do pánve ke slanině. Promíchejte a přilévejte po lžících vodu z těstovin, aby na pánvi vznikla krémová emulze, která obalí špagety, a stále míchejte. Spotřebujte tak jednu až dvě naběračky vody.
Vejce v misce promíchejte s nastrouhaným sýrem. Pánev odstavte z plotny a vlijte vejce se sýrem, rychle a důkladně promíchejte a hned přendejte z pánve do talířů. Přidejte trochu pepře a nastrouhaného sýra a ihned podávejte.
Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz