Maminka.czRecepty

RECEPT: Šťavnatá sváteční kachna (nebo husa) s dokonale křupavou kůrčičkou

Simona Formánková 12.  11.  2021
Nestihli jste na svatého Martina upéct tradiční husu? Nevadí! Vyzkoušejte tento recept a překvapte o víkendu rodinu jídlem jako z luxusní restaurace. Na křupavé kůrčičce a dokonale křehkém mase si rozhodně pochutnáte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Blogerka Koko vám v receptu poradí, jak dokonale upéct husu nebo kachnu, navíc bez zbytečného tuku. S domácím knedlíkem a sklenkou svatomartinského vína si připravíte doslova královskou hostinu. 

Suroviny:

  • celá husa nebo kachna 
  • cca 2 lžičky soli
  • necelá lžička celého kmínu 
  • červené jablko 
  • několik větviček rozmarýnu nebo tymiánu 
  • cca 150–200 ml vody 

Postup:

Pokud nechcete mít pečínku příliš mastnou, odřízněte části u krku, případně biskupa i křidélka či alespoň jejich části. Dále odřízněte a vyndejte vnitřní tuk. Důkladně kachnu/husu osušte a nasolte ji uvnitř i zvenku. Pořádně také pokmínujte. Nepřikrytou ji uložte minimálně na 12 hodin do chladu. Až bude připravená na pečení (tj. zhruba hodinu po vyndání z lednice), vložte do jejích útrob svazek bylin – tymián, rozmarýn nebo obojí.

Přidejte také rozpůlené jablko – kachna se nepropadne a pára vypouštěná z jablek zaručí šťavnatost prsíček i vůni. Otvor uzavřete, pomoci si můžete i kuchyňskou jehlou nebo špejlí. Použijte ideálně pekáček s mřížkou, který může i na plotýnku (kvůli šťávě). Využít můžete i klasickou mřížku v troubě, pod kterou dáte pekáč. Princip je jednoduchý: Do pekáče přijdou kachní nebo husí odřezky a ty zalijte vodou. Přidat můžete také pokrájená jablíčka, cibuli nebo česnek. Na mřížku položte kachnu/husu – nebude se koupat ve šťávě a všude se krásně propeče.

Troubu předehřejte na 120–130 °C a pečte ji, dokud nebude „načatá“ – tj. když chytnete za nožní kost, ucítíte, že by šla klidně sama ven.

Připravte si marinádu: Smíchejte tekutý med a trochu piva, důkladně promíchejte. Kachnu/husu jí pravidelně potírejte. Až začne maso odpadat od kosti, přidejte na výkonu. 200 °C (horkovzdušná) až 230 ° (klasická trouba) zaručí, že kůže chytne krásnou barvu. Kachnu upečete maximálně za tři hodiny, husu spíš za čtyři. Až bude hotovo, vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte kachnu alespoň 15 minut odpočívat. 

Témata: Video, Recepty, Rodina, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Rozmarýn, Kachna, Restaurace, Maso, KOKO, Husa, Recept, Jablka