Maminka.czRecepty

RECEPT: Šťavnatá sváteční kachna (nebo husa) s dokonale křupavou kůrčičkou

Simona Formánková 12.  11.  2021
Nestihli jste na svatého Martina upéct tradiční husu? Nevadí! Vyzkoušejte tento recept a překvapte o víkendu rodinu jídlem jako z luxusní restaurace. Na křupavé kůrčičce a dokonale křehkém mase si rozhodně pochutnáte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Blogerka Koko vám v receptu poradí, jak dokonale upéct husu nebo kachnu, navíc bez zbytečného tuku. S domácím knedlíkem a sklenkou svatomartinského vína si připravíte doslova královskou hostinu. 

Suroviny:

  • celá husa nebo kachna 
  • cca 2 lžičky soli
  • necelá lžička celého kmínu 
  • červené jablko 
  • několik větviček rozmarýnu nebo tymiánu 
  • cca 150–200 ml vody 

Postup:

Pokud nechcete mít pečínku příliš mastnou, odřízněte části u krku, případně biskupa i křidélka či alespoň jejich části. Dále odřízněte a vyndejte vnitřní tuk. Důkladně kachnu/husu osušte a nasolte ji uvnitř i zvenku. Pořádně také pokmínujte. Nepřikrytou ji uložte minimálně na 12 hodin do chladu. Až bude připravená na pečení (tj. zhruba hodinu po vyndání z lednice), vložte do jejích útrob svazek bylin – tymián, rozmarýn nebo obojí.

Přidejte také rozpůlené jablko – kachna se nepropadne a pára vypouštěná z jablek zaručí šťavnatost prsíček i vůni. Otvor uzavřete, pomoci si můžete i kuchyňskou jehlou nebo špejlí. Použijte ideálně pekáček s mřížkou, který může i na plotýnku (kvůli šťávě). Využít můžete i klasickou mřížku v troubě, pod kterou dáte pekáč. Princip je jednoduchý: Do pekáče přijdou kachní nebo husí odřezky a ty zalijte vodou. Přidat můžete také pokrájená jablíčka, cibuli nebo česnek. Na mřížku položte kachnu/husu – nebude se koupat ve šťávě a všude se krásně propeče.

Troubu předehřejte na 120–130 °C a pečte ji, dokud nebude „načatá“ – tj. když chytnete za nožní kost, ucítíte, že by šla klidně sama ven.

Připravte si marinádu: Smíchejte tekutý med a trochu piva, důkladně promíchejte. Kachnu/husu jí pravidelně potírejte. Až začne maso odpadat od kosti, přidejte na výkonu. 200 °C (horkovzdušná) až 230 ° (klasická trouba) zaručí, že kůže chytne krásnou barvu. Kachnu upečete maximálně za tři hodiny, husu spíš za čtyři. Až bude hotovo, vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte kachnu alespoň 15 minut odpočívat. 

Témata: Recepty, Rodina, Video, jídlo, Vaření, Video recept, Mall.tv, Vaření pro rodinu, KOKO, Rozmarýn, Husa, Kachna, Maso, Jablka, Restaurace, Recept
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Dcera spisovatelky Haliny Pawlowské Natálie: Už od mala chtěla být módní návrhářkou, dnes má svou značku
Brožová Lenka
Časopis Maminka
Lucie Šlégr: Kdybych měla ještě někdy roupy na čtvrté dítě, přála bych si zase syna!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
První vteřiny po porodu na 30 fotkách: Tohle jsou největší emoce v životě žen!
Víchová Terezaswp
Galerie
Úsměvná realita těhotenství! Pobavte se nad snímky, které sdílely nastávající maminky na sociálních sítích
Formánková Simona
Galerie
Měla to být památka, a vznikl trapas: 15 těhotenských fotek, které nedojmou, ale spíš rozesmějí
Formánková Simona
Galerie