Maminka.czRecepty

RECEPT: Šťavnatý rybízový koláč s drobenkou

Simona Procházková 8.  8.  2024
Tenhle vynikající rybízový koláč posypaný drobenkou je krásně šťavnatý a vláčný. Vychutnejte si ho třeba k odpolední kávě nebo domácí limonádě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

2 hrnky špaldové hladké mouky

1 hrnek třtinového cukru

3 žloutky

120 g másla

1/2 hrnku polotučného mléka

1/2 balíčku prášku do pečiva

3 bílky

2 šálky rybízu, bez stopek

moučkový cukr k podávání

na drobenku:

80 g másla

100 g špaldové mouky

70 g jemného třtinového cukru

2 balíčky vanilkového cukru

špetku mletého badyánu

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Prsty uhněťte suroviny na drobenku. Do prosáté špaldové mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Promíchejte s práškem do pečiva.

Ušlehejte tuhý sníh a postupně ho zapracujte, pak těsto nechte hodinu odpočinout. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.

Těsto pomocí stěrky namáčené do vody rozetřete na plech, pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Posypejte rybízem a drobenkou a vložte do trouby.

Po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Před podáváním pocukrujte.

VIDEO: Upečte si koláč s videonávodem krok po kroku!

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., inspirace, Káva, pečení, vůně, pečení s dětmi, dezert, Cukr, suroviny, Máslo, Koláč, Třtinový cukr, Limonáda, Drobenka, Recept, Žloutek, Káva na Heureka.cz