Maminka.czRecepty

RECEPT: Švestkové gombolce se strouhankovým posypem podle Pavla Berkyho

vas 29.  9.  2024
Připravte si lahodné švestkové knedlíky podle receptu Pavla Berkyho. Jedná se o maďarskou variaci našich známých knedlíků, kterou zná Pavel od své maminky. Jemné těsto z brambor, šťavnaté švestky a křupavý strouhankový posyp vytvoří dokonalou kombinaci chutí, která potěší nejen děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Doba přípravy: 30 minut, Počet: 10 ks

Suroviny

Knedlíky:

  • 300 g vařených brambor ve slupce
  • 150 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 10 zralých švestek
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
  • sůl

Strouhankový posyp:

  • 100 g strouhanky
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru

Postup: 

Strouhankový posyp:

Do pánve dejte máslo a na mírném oni ho nechte zcela rozpustit. Poté přidejte strouhanku a cukr. Za stálého míchání strouhanku restujte až do zlatohnědé barvy. Poté pánev z plotny sundejte a nechte posyp zcela vychladnout.

Knedlíky:

Švestky omyjte, překrojte na polovinu a vyndejte pecku. Dejte je do misky a dobře pocukrujte. Rozpalte pánev a vyskládejte na ní pocukrované švestky řeznou stranou dolů. Přilijte asi 100 ml vody a nechte švestky lehce povařit. Nijak je neotáčejte, jen počkejte až se tekutina z pánve vyredukuje. Poté pánev z plotny sundejte a nechte švestky zcela vychladnout. Tímto způsobem získají mnohem intenzivnější chuť a budou šťavnatější. Den předem uvařené a vychladlé brambory rozmačkejte na kaši bez hrudek. Můžete je také najemno nastrouhat na struhadle. Do misky dejte bramborovou kaši, mouku, vejce a špetku soli. Připravte měkké hladké těsto. Dávejte pozor abyste těsto příliš dlouho nezpracovávali. Stačí, když se vše propojí a utvoří se kompaktní hmota. Těsto přeložte na pomoučenou pracovní plochu, uválejte rovnoměrný válec a z něho odkrojte 10 stejných dílů. Vezměte jeden díl a prsty vytvořte placku. Do středu dejte obě poloviny jedné švestky, kraje stiskněte k sobě a uválejte kuličku. Pokud se vám těsto lepí na ruce, nasypte si do dlaní trochu mouky. Takto připravené knedlíčky ponořte do osolené vroucí vody. Vařečkou je zlehka promíchejte, aby se nepřichytily na dno hrnce. Nechte je vařit dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vařte ještě asi půl minuty, vyndejte je a obalte ve připraveném strouhankovém posypu.

RECEPT: Tvarohové jahodové knedlíky. Zaručená klasika, která potěší všechny

Pokud máte místo bramborového těsta raději tvarohové, můžete zkusit jiný recept podle videa. 

Témata: Recepty, vůně, Vaření pro rodinu, suroviny