Maminka.czRecepty

RECEPT: Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou. Hotový je během chvíle

vas 3.  9.  2024
Pokud hledáte rychlý a jednoduchý dezert, který potěší celou rodinu, pak je tento švestkový koláč ideální volbou. Kombinace šťavnatých švestek, tvarohu a křupavé drobenky vytváří dokonalou harmonii chutí. Hodí se skvěle k odpolední kávě nebo jako sladká tečka po obědě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Forma ø 30cm, příprava: 20 minut + 40 minut pečení

Suroviny: 

  • 2 sklenice švestkového kompotu (po 0,75 l) nebo čerstvé švestky 
  • 90 g hrubé mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 g soli
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva
  • 700 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 150 g vajec (3 malá vejce)
  • 100 g oleje


Drobenka: 

  • 120 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 60 g másla
  • 2 g soli


Postup:

Kompotované švestky nechte dobře okapat na cedníku. Pokud používáte čerstvé švestky, omyjte je a nechte oschnout. Do mísy odvažte mouku, oba cukry, sůl, prášek do pečiva a zamíchejte. Poté přidejte tvaroh, vejce i olej a lehkým zamícháním všechny ingredience spojte. Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte olejem a vysypte moukou. Těsto nalijte do formy a rozetřete do stran. Na povrch naskládejte pokrájené švestky. Všechny ingredience na drobenku smíchejte. Podle potřeby můžete přidat pár kapek vody, abyste získali nestejnoměrné kousky. Drobenku nasypte na povrch švestek a koláč ihned upečte, asi 35 až 40 minut. Před vytažením špejlí zkuste, je-li těsto dost upečené. Koláč nechte před podáváním vychladnout. 

Recept: časopis F.O.O.D. 

Nebo můžete vyzkoušet  báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem podle videa. 

Témata: Recepty, inspirace, pečení, vůně, pečení s dětmi, dezert