Maminka.czRecepty

RECEPT: Svíčková s chutí podzimu. Připravte si skvělou omáčku z dýně

Simona Formánková 11.  9.  2021
Svíčková omáčka je pravděpodobně nejznámější českou klasikou. Využijte barev a chutí podzimu a zkuste tento recept netradičně. V kombinaci s dýní vykouzlíte naprosto famózní oběd.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Svíčková "se šesti" je klasika všech klasik a těší se oblibě u dětí i dospělých. Blogerka Koko však vyzkoušela k této smetanové dobrotě přidat dýni a vytvořila naprosto dokonalé podzimní jídlo. 

Suroviny:

  • 400 g oloupané očištěné máslové dýně
  • 200 g oloupaného celeru
  • 75 g oloupené petržele
  • 60 g oloupané mrkve
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g špeku nebo slaniny
  • Pořádná větvička tymiánu
  • 6 šalvějových lístků
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • Cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
  • 100 ml šlehačky
  • Citronová šťáva podle chuti
  • Hovězí kulatá nebo loupaná plec
  • Libovolné knedlíky k servírování 

Postup:

Máslovou dýni zbavte semínek uvnitř a tvrdou slupku oloupejte škrabkou na brambory. Poté nakrájejte na kostky. Ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba stejné kousky. Na rozpálenou pánev nalijte trochu olivového oleje a vložte nasolené maso. Necháme zatáhnout z obou stran jako například při přípravě steaku. Mezitím nakrájíme špek nebo slaninu. 

Maso dejte odležet stranou a do pánve vhoďte špek se slaninou. Při restování přidejte ještě trochu oleje a přihoďte nakrájenou zeleninu včetně dýně. Přidejte čerstvé bylinky a promíchejte. Během restování přidejte sůl, pepř a cukr, aby začalo vše karamelizovat. Přidejte hořčici a opět promíchejte. 

Zalijte připraveným vývarem a uprostřed pánve vytvořte místo na maso. Vše přiklopte pokličkou a nechte zvolna dusit. Ať na plotně nebo v troubě předehřáté na 100–120 °C, dokud nebude maso měkké. 

Po uvaření vyjměte maso stranou z omáčky, vyndejte také veškeré bylinky, zbytek přemístěte do nádoby mixéru a rozmixujte do hladka. Rozmixovaný základ nalijte do hrnce na plotně, nařeďte vodou nebo vývarem a dochuťte dle vašich preferencí. Nakonec vlijte šlehačku a vraťte do omáčky na plátky nakrájené maso. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, Děti a jídlo, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Karamel, Nedělní oběd, KOKO, Dýně, Maso, Vývar, Svíčková, Předehra, Svíčková omáčka, Klasika, Slanina, Recept, Chuť, Omáčka
Mohlo by vás zajímat
Nejčastěji na Instagramu řeším rozdíly mezi vulvou a vaginou. To je velké téma, říká gynekoložka Kamila Žižková
Procházková SimonaNovák Matějková Markéta
Maminka roku 2022
Vysedávají děti denně nad tabletem nebo u televize? Zarazte to, hrozí jim cukrovka
Procházková Simona
Zdraví
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Intimněji už to nejde: Tyhle fotky zachycují první vteřiny dítěte na světě. Podívejte se na dechberoucí detaily
Víchová Tereza
Porod
Dcera spisovatelky Haliny Pawlowské Natálie: Už od mala chtěla být módní návrhářkou, dnes má svou značku
Brožová Lenka
Časopis Maminka
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Měla to být památka, a vznikl trapas: 15 těhotenských fotek, které nedojmou, ale spíš rozesmějí
Formánková Simona
Galerie