[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Svíčková "se šesti" je klasika všech klasik a těší se oblibě u dětí i dospělých. Blogerka Koko však vyzkoušela k této smetanové dobrotě přidat dýni a vytvořila naprosto dokonalé podzimní jídlo.
Suroviny:
Postup:
Máslovou dýni zbavte semínek uvnitř a tvrdou slupku oloupejte škrabkou na brambory. Poté nakrájejte na kostky. Ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba stejné kousky. Na rozpálenou pánev nalijte trochu olivového oleje a vložte nasolené maso. Necháme zatáhnout z obou stran jako například při přípravě steaku. Mezitím nakrájíme špek nebo slaninu.
Maso dejte odležet stranou a do pánve vhoďte špek se slaninou. Při restování přidejte ještě trochu oleje a přihoďte nakrájenou zeleninu včetně dýně. Přidejte čerstvé bylinky a promíchejte. Během restování přidejte sůl, pepř a cukr, aby začalo vše karamelizovat. Přidejte hořčici a opět promíchejte.
Zalijte připraveným vývarem a uprostřed pánve vytvořte místo na maso. Vše přiklopte pokličkou a nechte zvolna dusit. Ať na plotně nebo v troubě předehřáté na 100–120 °C, dokud nebude maso měkké.
Po uvaření vyjměte maso stranou z omáčky, vyndejte také veškeré bylinky, zbytek přemístěte do nádoby mixéru a rozmixujte do hladka. Rozmixovaný základ nalijte do hrnce na plotně, nařeďte vodou nebo vývarem a dochuťte dle vašich preferencí. Nakonec vlijte šlehačku a vraťte do omáčky na plátky nakrájené maso.