Maminka.czRecepty

RECEPT: Svíčková s chutí podzimu. Připravte si skvělou omáčku z dýně

Simona Formánková 11.  9.  2021
RECEPT: Svíčková s chutí podzimu. Připravte si skvělou omáčku z dýně
Svíčková omáčka je pravděpodobně nejznámější českou klasikou. Využijte barev a chutí podzimu a zkuste tento recept netradičně. V kombinaci s dýní vykouzlíte naprosto famózní oběd.

Svíčková "se šesti" je klasika všech klasik a těší se oblibě u dětí i dospělých. Blogerka Koko však vyzkoušela k této smetanové dobrotě přidat dýni a vytvořila naprosto dokonalé podzimní jídlo. 

Suroviny:

  • 400 g oloupané očištěné máslové dýně
  • 200 g oloupaného celeru
  • 75 g oloupené petržele
  • 60 g oloupané mrkve
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g špeku nebo slaniny
  • Pořádná větvička tymiánu
  • 6 šalvějových lístků
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • Cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
  • 100 ml šlehačky
  • Citronová šťáva podle chuti
  • Hovězí kulatá nebo loupaná plec
  • Libovolné knedlíky k servírování 

Postup:

Máslovou dýni zbavte semínek uvnitř a tvrdou slupku oloupejte škrabkou na brambory. Poté nakrájejte na kostky. Ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba stejné kousky. Na rozpálenou pánev nalijte trochu olivového oleje a vložte nasolené maso. Necháme zatáhnout z obou stran jako například při přípravě steaku. Mezitím nakrájíme špek nebo slaninu. 

Maso dejte odležet stranou a do pánve vhoďte špek se slaninou. Při restování přidejte ještě trochu oleje a přihoďte nakrájenou zeleninu včetně dýně. Přidejte čerstvé bylinky a promíchejte. Během restování přidejte sůl, pepř a cukr, aby začalo vše karamelizovat. Přidejte hořčici a opět promíchejte. 

Zalijte připraveným vývarem a uprostřed pánve vytvořte místo na maso. Vše přiklopte pokličkou a nechte zvolna dusit. Ať na plotně nebo v troubě předehřáté na 100–120 °C, dokud nebude maso měkké. 

Po uvaření vyjměte maso stranou z omáčky, vyndejte také veškeré bylinky, zbytek přemístěte do nádoby mixéru a rozmixujte do hladka. Rozmixovaný základ nalijte do hrnce na plotně, nařeďte vodou nebo vývarem a dochuťte dle vašich preferencí. Nakonec vlijte šlehačku a vraťte do omáčky na plátky nakrájené maso. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, Děti a jídlo, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Dýně, Recept, Vývar, Omáčka, Karamel, Chuť, KOKO, Slanina, Svíčková omáčka, Klasika, Nedělní oběd, Maso, Svíčková
Mohlo by vás zajímat
Sedminásobná máma, ekonomka Markéta Šichtařová: Poslednímu těhotenství jsem se nejvíc divila já sama!
Víchová Tereza
Slavné maminky
Tereza Fajksová je znovu těhotná: Čekáme dalšího umpalumpu, píše
kog
Slavné maminky
Partnerka Karlose Vémoly Lela je podruhé maminkou. Porod bohužel poznamenal covid!
Formánková Simona
Porod
V dětství ji napadli psi babičky. Útok málem nepřežila! Jak vypadá teď?
Kolinová Gabriela
Vaše příběhy
Emotivní vyznání táty, který přišel o svou těhotnou ženu. Fotografie s dcerkou, která přežila, berou za srdce...
Mrázková Dita
Láska a vztahy
GALERIE: Tohle vás rozesměje! Jak to dopadne, když se stará tatínek
redakce Novák Matějková Markéta
Galerie
Zpěvačku Adele zná celý svět. Jen její synek zjistil teprve nedávno, jak moc je slavná! Jaká byla jeho reakce?
Formánková Simona
Rozhovor
Na fotkách je vidí celý Londýn: Dost nerealistických očekávání, za své tělo po porodu se nestydíme!, říkají odvážné maminky
Mrázková Dita
Po porodu
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky