Maminka.czRecepty

RECEPT: Svíčková s chutí podzimu. Připravte si skvělou omáčku z dýně

Simona Formánková 11.  9.  2021
Svíčková omáčka je pravděpodobně nejznámější českou klasikou. Využijte barev a chutí podzimu a zkuste tento recept netradičně. V kombinaci s dýní vykouzlíte naprosto famózní oběd.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Svíčková "se šesti" je klasika všech klasik a těší se oblibě u dětí i dospělých. Blogerka Koko však vyzkoušela k této smetanové dobrotě přidat dýni a vytvořila naprosto dokonalé podzimní jídlo. 

Suroviny:

  • 400 g oloupané očištěné máslové dýně
  • 200 g oloupaného celeru
  • 75 g oloupené petržele
  • 60 g oloupané mrkve
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g špeku nebo slaniny
  • Pořádná větvička tymiánu
  • 6 šalvějových lístků
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • Cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
  • 100 ml šlehačky
  • Citronová šťáva podle chuti
  • Hovězí kulatá nebo loupaná plec
  • Libovolné knedlíky k servírování 

Postup:

Máslovou dýni zbavte semínek uvnitř a tvrdou slupku oloupejte škrabkou na brambory. Poté nakrájejte na kostky. Ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba stejné kousky. Na rozpálenou pánev nalijte trochu olivového oleje a vložte nasolené maso. Necháme zatáhnout z obou stran jako například při přípravě steaku. Mezitím nakrájíme špek nebo slaninu. 

Maso dejte odležet stranou a do pánve vhoďte špek se slaninou. Při restování přidejte ještě trochu oleje a přihoďte nakrájenou zeleninu včetně dýně. Přidejte čerstvé bylinky a promíchejte. Během restování přidejte sůl, pepř a cukr, aby začalo vše karamelizovat. Přidejte hořčici a opět promíchejte. 

Zalijte připraveným vývarem a uprostřed pánve vytvořte místo na maso. Vše přiklopte pokličkou a nechte zvolna dusit. Ať na plotně nebo v troubě předehřáté na 100–120 °C, dokud nebude maso měkké. 

Po uvaření vyjměte maso stranou z omáčky, vyndejte také veškeré bylinky, zbytek přemístěte do nádoby mixéru a rozmixujte do hladka. Rozmixovaný základ nalijte do hrnce na plotně, nařeďte vodou nebo vývarem a dochuťte dle vašich preferencí. Nakonec vlijte šlehačku a vraťte do omáčky na plátky nakrájené maso. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, Chuť, Mall.tv, dýně, Sametová, Maso, KOKO, Svíčková omáčka, Klasika, Slanina, Omáčka, Předehra, Nedělní oběd, Vývar, Svíčková, Recept, Karamel