Maminka.czRecepty

RECEPT: Svíčková s chutí podzimu. Připravte si skvělou omáčku z dýně

Simona Formánková 11.  9.  2021
RECEPT: Svíčková s chutí podzimu. Připravte si skvělou omáčku z dýně
Svíčková omáčka je pravděpodobně nejznámější českou klasikou. Využijte barev a chutí podzimu a zkuste tento recept netradičně. V kombinaci s dýní vykouzlíte naprosto famózní oběd.

Svíčková "se šesti" je klasika všech klasik a těší se oblibě u dětí i dospělých. Blogerka Koko však vyzkoušela k této smetanové dobrotě přidat dýni a vytvořila naprosto dokonalé podzimní jídlo. 

Suroviny:

  • 400 g oloupané očištěné máslové dýně
  • 200 g oloupaného celeru
  • 75 g oloupené petržele
  • 60 g oloupané mrkve
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g špeku nebo slaniny
  • Pořádná větvička tymiánu
  • 6 šalvějových lístků
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • Cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
  • 100 ml šlehačky
  • Citronová šťáva podle chuti
  • Hovězí kulatá nebo loupaná plec
  • Libovolné knedlíky k servírování 

Postup:

Máslovou dýni zbavte semínek uvnitř a tvrdou slupku oloupejte škrabkou na brambory. Poté nakrájejte na kostky. Ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na zhruba stejné kousky. Na rozpálenou pánev nalijte trochu olivového oleje a vložte nasolené maso. Necháme zatáhnout z obou stran jako například při přípravě steaku. Mezitím nakrájíme špek nebo slaninu. 

Maso dejte odležet stranou a do pánve vhoďte špek se slaninou. Při restování přidejte ještě trochu oleje a přihoďte nakrájenou zeleninu včetně dýně. Přidejte čerstvé bylinky a promíchejte. Během restování přidejte sůl, pepř a cukr, aby začalo vše karamelizovat. Přidejte hořčici a opět promíchejte. 

Zalijte připraveným vývarem a uprostřed pánve vytvořte místo na maso. Vše přiklopte pokličkou a nechte zvolna dusit. Ať na plotně nebo v troubě předehřáté na 100–120 °C, dokud nebude maso měkké. 

Po uvaření vyjměte maso stranou z omáčky, vyndejte také veškeré bylinky, zbytek přemístěte do nádoby mixéru a rozmixujte do hladka. Rozmixovaný základ nalijte do hrnce na plotně, nařeďte vodou nebo vývarem a dochuťte dle vašich preferencí. Nakonec vlijte šlehačku a vraťte do omáčky na plátky nakrájené maso. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Vaření, Video recept, Děti a jídlo, Svíčková, Svíčková omáčka, Recept, Chuť, KOKO, Vývar, Klasika, Dýně, Omáčka, Maso, Slanina
Mohlo by vás zajímat
RECEPT: Kuře na houbách z jednoho hrnce. Snadná rychlá dobrota
Formánková Simona
Recepty
Preventivní prohlídky dětí. Kdy přesně vás čekají a proč jsou důležité?
Procházková Simona
Zdraví
Na fotkách je vidí celý Londýn: Dost nerealistických očekávání, za své tělo po porodu se nestydíme!, říkají odvážné maminky
Mrázková Dita
Po porodu
Proč miminko nechce spát?
redakce
Miminko
Čtvrté dítě? Princ William už další nechce, prozradila vévodkyně Kate. Proč?
Procházková Simona
Královská rodina
Nechce se vám v noci vstávat k miminku? Nechte se inspirovat trikem téhle maminky!
Novák Matějková Markéta
Miminko
Tahle máma zapsala 41 neuvěřitelných důvodů, proč tříletá dcera dostala záchvat vzteku. Pobavíte se
Procházková Simonakog
Mateřství
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
redakce
Porod