[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Buchtičky se šodó jsou jedním z jídel, se kterými se vaše děti už rozhodně setkaly ve školní jídelně. Není však zárukou, že právě tam si tuto českou klasiku zamilovaly. Uvařte jim poctivou variantu jídla, které může být zároveň moučníkem. V časově vytíženějších dnech můžete domácí kynuté buchtičky vyměnit za kupované. Při pečlivém výběru vaše děti rozhodně nic nepoznají!
Suroviny:
Šodó
Postup:
Smíchejte mouku se špetkou soli, cukrem a vejcem. Nahoru rozdrobte droždí a vše zalijte vlažným mlékem a 100 g rozpuštěného másla. Vypracujte vláčné těsto, které se ale nelepí na stěny mísy. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, minimálně 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 160 °C, pekáč vymažte máslem. Z těsta vyválejte váleček o průměru 2 až 3 cm a odkrajujte z něj stejně velké kousky. Z těch vyválejte kuličky, potřete je mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle a naskládejte je do pekáče. Pečte je 20 až 25 minut dozlatova.
Mezitím připravte krém. Do hrnce vlijte mléko, přidejte polovinu cukru, semínka vyškrábaná z vanilkového lusku a škrob. Přiveďte k varu a za stálého míchání 5 minut povařte.
Žloutky vyklepněte do žáruvzdorné misky, přidejte zbytek cukru a ve vodní lázni šlehejte, dokud se žloutky neprohřejí. Pak po částech přilévejte mléčnou směs a šlehejte do zhoustnutí. Nakonec do krému vmíchejte smetanu. Krém rozdělte do talířů, přidejte buchtičky a ozdobte ovocem.
Zdroj: časopis F.O.O.D.
Toto jídlo je pro mnohé ztělesněním dětství. Leckdo si jistě vybaví, jak jej jedl z oblíbeného talíře a nikdy neměl dost. Zachovejte tradici a představte nudle s mákem i vašim potomkům. Pokud milují sladká jídla, možná toto bude aspirant na favorita. Vás navíc jistě potěší, že je raz dva hotové.
Nudle uvařte podle návodu a sceďte. Blumy vypeckujte a rozkrájejte napůl. Rozehřejte 50 g másla a ovoce na něm opečte. Uvařené nudle promíchejte s třetinou připraveného máku, přidejte ovoce, zasypte zbylým mákem, cukrem a prolijte rozehřátým máslem.
Zda se toto jídlo řadilo v dětství mezi vaše oblíbená, si netroufáme odhadovat. Jistě každý ochutnal poněkud sušší variantu ze školní jídelny. Na tu teď ale v klidu zapomeňte a vylepšete tomuto pokrmu reputaci. S meruňkovým kompotem a čepicí ze zapečeného bílkového sněhu vykouzlíte dokonalé jídlo, které můžete zároveň podávat i jako moučník.
Do kastrolu nalijte asi 3 sklenice mléka, vsypte rýži a přiveďte k varu. Na mírném plameni a za průběžného míchání uvařte rýži, pokud je třeba, přilévejte zbylé mléko. Hotová rýže by měla být mazlavá. Nechte ji trochu vychladnout.
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s cukrem a se změklým máslem do pěny a vmíchejte do zchladlé rýže. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, asi polovinu sněhu zlehka zapracujte do rýže.
Zapékací misky vymažte máslem a rozdělte do nich polovinu rýžové směsi. Na rýži naskládejte meruňky, přidejte další vrstvu rýže a na ni zbytek sněhu. Misky dejte na plech a pak do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 10 minut.