Maminka.czRecepty

RECEPT: 3 nejoblíbenější sladká jídla. Děti se po nich můžou utlouct

Simona Formánková 9.  3.  2024
Děti někdy nebývají úplně vděčnými strávníky. Jeden nejí tohle, druhý tamto. Ovšem ruku na srdce – sladkými jídly nepohrdne asi nikdo z nich. Máme pro vás proto 3 recepty, které si vaše ratolesti naprosto zamilují a vám nezaberou moc času. Byla tohle oblíbená jídla i vašeho dětství?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Buchtičky se šodó

Buchtičky se šodó jsou jedním z jídel, se kterými se vaše děti už rozhodně setkaly ve školní jídelně. Není však zárukou, že právě tam si tuto českou klasiku zamilovaly. Uvařte jim poctivou variantu jídla, které může být zároveň moučníkem. V časově vytíženějších dnech můžete domácí kynuté buchtičky vyměnit za kupované. Při pečlivém výběru vaše děti rozhodně nic nepoznají!

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky + na poprášení
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 14 g droždí
  • 170 ml mléka
  • 130 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • maliny nebo jiné drobné ovoce k podávání

Šodó

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 žloutky
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

Smíchejte mouku se špetkou soli, cukrem a vejcem. Nahoru rozdrobte droždí a vše zalijte vlažným mlékem a 100 g rozpuštěného másla. Vypracujte vláčné těsto, které se ale nelepí na stěny mísy. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, minimálně 1 hodinu.

Troubu předehřejte na 160 °C, pekáč vymažte máslem. Z těsta vyválejte váleček o průměru 2 až 3 cm a odkrajujte z něj stejně velké kousky. Z těch vyválejte kuličky, potřete je mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle a naskládejte je do pekáče. Pečte je 20 až 25 minut dozlatova.

Mezitím připravte krém. Do hrnce vlijte mléko, přidejte polovinu cukru, semínka vyškrábaná z vanilkového lusku a škrob. Přiveďte k varu a za stálého míchání 5 minut povařte.

Žloutky vyklepněte do žáruvzdorné misky, přidejte zbytek cukru a ve vodní lázni šlehejte, dokud se žloutky neprohřejí. Pak po částech přilévejte mléčnou směs a šlehejte do zhoustnutí. Nakonec do krému vmíchejte smetanu. Krém rozdělte do talířů, přidejte buchtičky a ozdobte ovocem.

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Dětství, jídlo, Vaření, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Cukr, Vaření pro rodinu, Vejce, Máslo, Sladké jídlo, Recept, Mléko, Mák, Rýže, Šleh, Sla, Ovoce, Kompot