Maminka.czRecepty

RECEPT: Tradiční jihočeská kulajda jako od babičky

Simona Procházková 14.  7.  2023
Smetanově krémová a sušenými houbami i čerstvým koprem provoněná polévka potěší snad každého. Na jihočeské kulajdě si pochutnáte k obědu i k večeři, tak jí uvařte klidně velký hrnec. A nezapomeňte na zastřené nebo vařené vejce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

2 hrsti sušených hub

400 g brambor varného typu B

750 ml zeleninového vývaru

4 vejce

1 lžíce másla

3 lžíce hladké mouky

3 bobkové listy

5 kuliček nového koření

5 kuliček černého pepře

250 ml smetany, minimálně 30%

1 hrst nasekaného čerstvého kopru

2 lžíce krupicového cukru

2 lžíce octa

sůl a pepř

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. V rendlíku přiveďte k varu vodu, dejte do ní vejce a vařte 8 minut natvrdo. Poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte.

V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte ho hladkou moukou a umíchejte jíšku. Zalijte ji vývarem, přidejte vodu z hub a metličkou vše dobře rozmíchejte, aby se jíška rovnoměrně rozpustila. Přidejte brambory, houby a koření, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory takřka hotové.

Nakonec vlijte smetanu, polévku ochuťte solí a pepřem, přidejte většinu nasekaného kopru. Už nevařte a chuť dolaďte cukrem a octem, dochucujte postupně podle toho, jak kyselou polévku máte rádi. Tu nalijte do talířů, přidejte vejce a zbylý kopr.

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

VIDEO: Lahodné houbové ragú ala kulajda: Naučí vás ho šéfkuchař Radek David

Témata: Recepty, Vaření, jídlo, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, suroviny, oběd, polévka, Kulajda, Kůl, Brambory, Sušená houba, Radek David, Pepř, Hrnec, Báb, Lžíce, Recept, Večeře, Vejce, Kopr