Maminka.czRecepty

RECEPT: Tvarohové jahodové knedlíky. Zaručená klasika, která potěší všechny

Simona Procházková 30.  6.  2023
Prázdniny u babičky, dlouhé teplé večery, sladká chuť čerstvě utrženého ovoce a spousta dalších vzpomínek z dětství. To vše se skrývá za jediným receptem, který se předává z generace na generaci. Ano, jde o lahodné jahodové knedlíky. Jestli jste je ještě nikdy doma nezkoušeli, teď je ta správná chvíle. Jahodová sezona je totiž v plném proudu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

130 g hrubé mouky

250 g měkkého tvarohu

1 žloutek

špetka soli

čerstvé jahody

Na posyp:

rozehřáté máslo

moučkový cukr

nastrouhaný tvrdý tvaroh

čerstvé jahody

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Těsto nechte chvilku odpočinout. Nesmí se vám ale lepit na prsty. Kousek těsta uštípněte, vytvarujte z něj placičku, zabalte do ní očištěnou čerstvou jahodu a uválejte z toho knedlíček. Z tohoto množství těsta vytvoříte asi 15 knedlíčků. Nakonec knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 12 minut.

Ovocné knedlíky jsou sázkou na jistotu, a to nejen u dětí. Pojďme nahlédnout do historie této sladké pochoutky.

  • Knedlíky nasladko jsou specialitou nejen české, ale i rakouské, bavorské a polské kuchyně.
  • První česky psaný recept na sladké knedlíky pochází ze 17. století, kdy se připravovaly smažením, plnily se švestkami a sypaly tvarohem.
  • V bohatších domácnostech se navíc přelévaly máslem. Jako vařené se začaly podávat až později. Tehdy se jim ještě říkalo obálky nebo kulivále.

Zdroj: Babiččina volba

VIDEO: Recept na báječné palačinky

Témata: Recepty, Dětství, Vaření, jídlo, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, suroviny, dezert, vůně, Jahody, Tvaroh, Zář, Sůl, Ovoce, Mouka, Babiččina volba, Knedlík, Pot, Recept, Těsto