Maminka.czRecepty

RECEPT: Upečte nadýchané hraběnčiny řezy a pochutnáte si jako na zámku!

len 24.  2.  2023
Přemýšlíte, co sladkého upéct na víkend? Vsaďte na tradiční český moučník v podobě hraběnčiných řezů! Nadýchaný sníh dodá jablečnému koláči sváteční šmrnc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

4 vejce
450 g polohrubé mouky 
1/2 balíčku prášku do pečiva
150 g cukru krupice
200 g změklého másla
800 g jablek
1 lžíce skořice
2 hrsti vlašských ořechů
150 g cukru moučka

POSTUP:

  1. Oddělte bílky od žloutků. Do velké mísy nasypte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, pokrájené změklé máslo a žloutky. Suroviny promíchejte, aby se spojily, a poté rukama vypracujte těsto. Pracujte rychle a těsto nijak zvlášť nehněťte. Jakmile budete mít kompaktní, hladké, lehce drolivé těsto, udělejte z něj kouli, zabalte ji do fólie a uložte na hodinu do ledničky.
  2. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte se skořicí a nasekanými ořechy. Z bílků vyšlehejte sníh, přisypte moučkový cukr a ušlehejte pevnou hmotu.
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozkrojte na třetiny, dvě třetiny nastrouhejte nahrubo na plech. Na těsto rozprostřete jablkovou směs, na ni rozetřete sníh a navrch nastrouhejte zbytek těsta. 
  4. Plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut, povrch koláče by měl zrůžovět. Nechte ho vychladnout a pak krájejte na řezy.

8 tipů, jak ušlehat dokonalý sníh

Před samotným šleháním důkladně oddělte žloutky od bílků, nesmí se do nich dostat ani kousek, protože by sníh nezhoustl.

Bílky by měly být pokojové teploty a z čerstvých vajec, takže je nezapomeňte včas vyndat z lednice.

Jestliže chcete šlehání urychlit, můžete přidat špetku soli, kapku citronové šťávy nebo jablečného octa.

Ať už šleháte ručně nebo elektrickým šlehačem, vždy dbejte na to, aby metly byly zcela čisté.

Raději volte širší a mělčí mísu než vysoký úzký pohár.

Až si budete jistí, že je sníh opravdu vyšlehaný, můžete vzít nádobu, ve které ho připravujete, a otočit ji dnem vzhůru. Hotový sníh zůstane na svém místě.

U šlehání sněhu je důležitá intenzita, která by měla být co největší. Jestli šleháte ručně, snažte se ze všech sil a elektrického pomocníka zapněte na co možná nejvyšší výkon.

Pokud do bílků budete už při šlehání přidávat cukr, používejte extra jemný krupicový, ten předem přesně navážíte a budete ho přidávat postupně.

VIDEO: Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem

VIDEO RECEPT: Lahodné míša řezy, na které potřebujete jen dvě vejce. A nemusíte šlehat bílky!
RECEPT: Hříšně dobré čokoládové brownies, které nadchne celou rodinu
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Praktické rady, Děti a jídlo, jídlo, Dětský jídelníček, Cukr, Vaření pro rodinu, pečení, Náš tip, Potraviny, suroviny, zámek, krupice, Sníh, Bílek, Žloutek, Moučník, Koláč, Těsto, Vejce, Potraviny na Heureka.cz