Maminka.czCukroví

RECEPT: Upečte si fantastické cukroví podle známé cukrářky Ivety Fabešové

Simona Procházková 15.  12.  2023
Populární a neuvěřitelně talentovaná cukrářka Iveta Fabešová vydala loni před Vánocemi úžasnou knížku plnou tradičních svátečních receptů oděných do moderního hávu. Vyzkoušejte podle ní tři exkluzivní recepty na dokonalé cukroví, které vezme každé návštěvě dech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vanilkové košíčky s pistáciemi

Budeme potřebovat (na 40 kousků):

Na vanilkové chantilly:

30 g smetany ke šlehání (min. 33 %)

30 g cukru krupice

1 vanilkový lusk

4 g plátkové želatiny

studenou vodu na nabobtnání želatiny

90 g mascarpone

120 g smetany ke šlehání

sekané pistácie na ozdobu

Na mandlové linecké těsto:

85 g moučkového cukru

25 g mandlové mouky

2 g soli

230 g hladké mouky

130 g studeného másla

30 g vajec

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Nejdříve uvaříme vanilkové chantilly. V hrnci nahřejeme 30 g smetany ke šlehání, cukr a přidáme vanilkový lusk, semínka z vanilkového lusku a necháme 30 minut louhovat. Želatinu dáme do vody nabobtnat, stačí pár minut. Poté z ní přebytečnou vodu vymačkáme. Vanilkový lusk odstraníme z hrnce, přidáme želatinu a vše nahřejeme téměř do bodu varu.

Směs vylijeme na mascarpone a pomocí ponorného mixéru vytvoříme emulzi. Přilijeme 120 g smetany ke šlehání a opět pomocí ponorného mixéru promícháme. Takto připravenou směs dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc v lednici. Mezitím upečeme košíčky z mandlového těsta.

Těsto připravíme tak, že všechny sypké ingredience smícháme a prosejeme. Přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a rukama vytvoříme drobenku. Přidáme vejce, rychle těsto zamícháme a dáme minimálně na hodinu vychladit do lednice.

Pak těsto tvarujeme do košíčkových formiček o průměru 5 cm a před pečením je necháme ještě alespoň 30 minut vychladit v lednici. Poté je vyložíme na plech a dno košíčků propícháme vidličkou. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 10 minut.

Odleželý krém pomocí metly vyšleháme dotuha. Krém přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplníme jím košíčky. Posypeme sekanými pistáciemi.

VIDEO: Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice?

Betlémské hvězdičky

Budeme potřebovat (na 40 kousků):

260 g hladké mouky

100 g mletých neloupaných lískových oříšků

80 g moučkového cukru

kůru z 1 citronu

semínka z 1 vanilkového lusku

120 g másla

2 žloutky

100 g rybízové marmelády na slepení

Na polevu:

250 g moučkového cukru

 asi 2 lžíce vroucí vody

šťávu ze ¼ citronu

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Na vále smícháme mouku, oříšky, cukr, citronovou kůru a vanilku. Přidáme na kostky nakrájené máslo, žloutky a těsto lehce, ale dobře vypracujeme.

Poté těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme z něj hvězdičky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Po vyndání z trouby a vychladnutí vždy dvě hvězdičky spojíme rybízovou marmeládou. Vrchní hvězdičku potřeme citronovou polevou.

Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do mísy. S vodou musíme pracovat opatrně a raději ji přidáváme postupně. Pomocí vařečky utřeme dotuha. Bude to chvíli trvat.

Slepené a polevou potřené hvězdičky dozdobíme například zlatými cukrovými perličkami.

Manuál pro unavené mámy: Co můžete letos o adventu konečně udělat jinak?

Čokoládové rohlíčky

Budeme potřebovat (na 40 kousků):

80 g změklého másla

30 g hořké čokolády, rozlámané na menší kousky

110 g moučkového cukru

90 g mandlové mouky

kůru z poloviny citronu

10 g strouhaných piškotů

1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku

1/8 čajové lžičky mleté skořice

25 g hladké mouky

polohrubou mouku na obalování

Na čokoládovou polevu:

120 g hořké čokolády (55 až 70 %)

60 g kakaového másla

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Máslo dáme do mixéru a pomocí metly vyšleháme do světlé pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přidáme čokoládu, cukr, mandlovou mouku, citronovou kůru, piškoty, koření a hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na dvě hodiny do lednice.

Poté z těsta uděláme malé válečky, které obalíme do polohrubé mouky. Připravené válečky vtlačíme do formiček na rohlíčky. Pomocí nože opatrně zarovnáme kraje formiček, aby bylo těsto rovné.

Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Těsta do formiček dáme opravdu málo, během pečení naskočí. Po vychladnutí kraje rohlíčků namočíme do čokoládové polevy.

Polevu připravíme tak, že čokoládu a kakaové máslo dáme do mísy a vložíme na vodní lázeň – v hrnci zahřejeme vodu a nad ni postavíme mísu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody. Směs úplně rozpustíme a promícháme dohladka.

Tip na dárek:

Klepněte pro větší obrázek

Iveta Fabešová: Vše sváteční, XYZ, 2022, albatrosmedia.cz


 

Témata: Recepty, Cukroví, Tradice, Vánoce, Cukr, zvyky, Advent, inspirace, pečení, Vánoce 2022, lednice, Iveta Fabešová, cukrář, cukrářka, Recept, Smetana, Máslo, Mouka, Těsto, Poleva, Namo, Albatrosmedia