[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Budeme potřebovat (na 40 kousků):
Na vanilkové chantilly:
30 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
30 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
4 g plátkové želatiny
studenou vodu na nabobtnání želatiny
90 g mascarpone
120 g smetany ke šlehání
sekané pistácie na ozdobu
Na mandlové linecké těsto:
85 g moučkového cukru
25 g mandlové mouky
2 g soli
230 g hladké mouky
130 g studeného másla
30 g vajec
Postup:
Nejdříve uvaříme vanilkové chantilly. V hrnci nahřejeme 30 g smetany ke šlehání, cukr a přidáme vanilkový lusk, semínka z vanilkového lusku a necháme 30 minut louhovat. Želatinu dáme do vody nabobtnat, stačí pár minut. Poté z ní přebytečnou vodu vymačkáme. Vanilkový lusk odstraníme z hrnce, přidáme želatinu a vše nahřejeme téměř do bodu varu.
Směs vylijeme na mascarpone a pomocí ponorného mixéru vytvoříme emulzi. Přilijeme 120 g smetany ke šlehání a opět pomocí ponorného mixéru promícháme. Takto připravenou směs dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc v lednici. Mezitím upečeme košíčky z mandlového těsta.
Těsto připravíme tak, že všechny sypké ingredience smícháme a prosejeme. Přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a rukama vytvoříme drobenku. Přidáme vejce, rychle těsto zamícháme a dáme minimálně na hodinu vychladit do lednice.
Pak těsto tvarujeme do košíčkových formiček o průměru 5 cm a před pečením je necháme ještě alespoň 30 minut vychladit v lednici. Poté je vyložíme na plech a dno košíčků propícháme vidličkou. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 10 minut.
Odleželý krém pomocí metly vyšleháme dotuha. Krém přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplníme jím košíčky. Posypeme sekanými pistáciemi.
260 g hladké mouky
100 g mletých neloupaných lískových oříšků
80 g moučkového cukru
kůru z 1 citronu
semínka z 1 vanilkového lusku
120 g másla
2 žloutky
100 g rybízové marmelády na slepení
Na polevu:
250 g moučkového cukru
asi 2 lžíce vroucí vody
šťávu ze ¼ citronu
Na vále smícháme mouku, oříšky, cukr, citronovou kůru a vanilku. Přidáme na kostky nakrájené máslo, žloutky a těsto lehce, ale dobře vypracujeme.
Poté těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme z něj hvězdičky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Po vyndání z trouby a vychladnutí vždy dvě hvězdičky spojíme rybízovou marmeládou. Vrchní hvězdičku potřeme citronovou polevou.
Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do mísy. S vodou musíme pracovat opatrně a raději ji přidáváme postupně. Pomocí vařečky utřeme dotuha. Bude to chvíli trvat.
Slepené a polevou potřené hvězdičky dozdobíme například zlatými cukrovými perličkami.
80 g změklého másla
30 g hořké čokolády, rozlámané na menší kousky
110 g moučkového cukru
90 g mandlové mouky
kůru z poloviny citronu
10 g strouhaných piškotů
1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
1/8 čajové lžičky mleté skořice
25 g hladké mouky
polohrubou mouku na obalování
Na čokoládovou polevu:
120 g hořké čokolády (55 až 70 %)
60 g kakaového másla
Máslo dáme do mixéru a pomocí metly vyšleháme do světlé pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přidáme čokoládu, cukr, mandlovou mouku, citronovou kůru, piškoty, koření a hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na dvě hodiny do lednice.
Poté z těsta uděláme malé válečky, které obalíme do polohrubé mouky. Připravené válečky vtlačíme do formiček na rohlíčky. Pomocí nože opatrně zarovnáme kraje formiček, aby bylo těsto rovné.
Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Těsta do formiček dáme opravdu málo, během pečení naskočí. Po vychladnutí kraje rohlíčků namočíme do čokoládové polevy.
Polevu připravíme tak, že čokoládu a kakaové máslo dáme do mísy a vložíme na vodní lázeň – v hrnci zahřejeme vodu a nad ni postavíme mísu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody. Směs úplně rozpustíme a promícháme dohladka.
Iveta Fabešová: Vše sváteční, XYZ, 2022, albatrosmedia.cz