Maminka.czVýživa a stravování

Recept: V neděli nesmí na stole chybět jehněčí

redakce 18.  4.  2014
Recept: V neděli nesmí na stole chybět jehněčí
Nejvýznamnější křesťanský svátek v sobě spojuje radost z probouzející se přírody, ale také oslavu plodnosti, života a hojnosti. Slaví se především u stolu. Na něm rozhodně nesmí chybět mazanec, něco zeleného a vajíčka. Zkuste naše dobroty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Připravte si s námi svěží slavnostní menu na nadcházející sváteční dny.

K snídani nesmí chybět mazanec

2 menší bochánky příprava: 60 minut + kynutí

Potřebujeme:250 ml plnotučného mléka, 1 kostka droždí (42 g), 100 g krupicového cukru + 1 lžička na kvásek, 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, 3 žloutky, 120 g másla, 50 g rozinek, 80 g loupaných plátkových mandlí, 1 celé vejce na potření.

Do poloviny mléka rozdrobte droždí a zasypte lžičkou cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, například v troubě při 50 °C. V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový a krupicový cukr a kůru z citronu. Vmíchejte žloutky, rozehřáté máslo, hotový kvásek a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidejte rozinky a polovinu mandlí. Vypracujte těsto, zasypte troškou mouky a nechte v teple pod utěrkou kynout, minimálně hodinu.

Mezitím těsto alespoň jednou znovu propracujte. Poté vytvarujte dva menší mazance. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem.

Pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě nejprve na 220 °C asi 10 minut, poté stáhněte na 150 °C a pečte dalších 35 minut dozlatova.

Jarní polévka s hlávkovým salátem

4-6 porcí, 20 minut

Potřebujeme:2 menší cibule a pórek, 6 brambor typu B, 1 hlávkový salát, 2 lžíce másla, 2 l masového vývaru, zakysaná smetana (není nutné), 4 vejce, sůl, pepř a ocet na dochucení, sladkolistá petrželka nebo jarní cibulka k podávání.
Cibule a pórek nakrájejte na kolečka. Brambory pokrájejte na menší kostičky. Hlávkový salát důkladně properte a roztrhejte na kousky.

Asi na minutu jej vhoďte do vroucí vody, potom ihned sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zachovala jeho zelená barva.

Na másle nechte zesklovatět pórek a cibuli. Zalijte vývarem, přidejte brambory a vařte asi 10 minut. Nakonec přidejte spařený salát. Hotovou polévku odstavte. Můžete vmíchat zakysanou smetanu.

Dochuťte a před podáváním vložte do každé porce natvrdo vařené, na dílky nakrájené vejce a posypte najemno nasekanou petrželovou natí nebo zelenou cibulkou.

Jehněčí kolínka se zeleninou

4 porce příprava: 2 hodiny

Potřebujeme:4 jehněčí kolínka 1 l zeleninového vývaru 100 ml olivového oleje 4 stroužky česneku + 2 celé paličky sůl a pepř 6–8 malých mrkví 100 g fazolových lusků 400 g brambor typu A.

Jehněčí kolínka vařte v zeleninovém vývaru asi 60 minut. Poté je potřete olivovým olejem s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Přendejte do pekáčku společně s kořenovou zeleninou pokrájenou na menší kousky a česnekovou paličkou rozkrojenou na poloviny.

Pečte odklopené v troubě při 180 °C asi 45 minut.

V průběhu pečení potírejte zbývající směsí. Ke konci přidejte fazolové lusky, aby se jen zlehka opekly. Podávejte s bramborami uvařenými ve slupce.

Sladká tečka k odpolední kávě - citronový koláč

na 1 dortovou formu příprava: 60 minut

Potřebujeme: 180 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 sáčky vanilkového pudinku, 1 prášku do pečiva, 125 g másla, 1–2 citrony, 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce KRÉM: 200 ml smetany 33%, 100 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, citron a limetka na ozdobu.

Cukr, pudink a prášek do pečiva důkladně promíchejte v míse. Přidejte rozpuštěné máslo.

Z citronů vymačkejte všechnu šťávu (máte-li chemicky neošetřené, můžete použít i nastrouhanou kůru). Nakonec přidejte tvaroh a vajíčka a vše spojte, pro jemnější konzistenci můžete směs prošlehat ručním šlehačem.

Dortovou formu vyložte zespodu papírem a boky vymažte a vysypte moukou. Pečte na 180 °C asi 40 minut. Koláč nabyde na objemu, ale nelekněte se, že po vychladnutí zase spadne.

Z formy ho vyjměte až po vychladnutí. Ozdobte krémem z ušlehané smetany, tvarohu a cukru.

(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 4/2014 a F.O.O.D special)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Hlávkový salát, Sladká tečka, Zakysaná smetana, Rozpuštěné máslo, Mazanec, Jarní cibulka, Řeč, Celé vejce, Zelená barva, Velikonoční mazanec, Sto, Recept, Rozehřáté máslo