Maminka.czVýživa a stravování

Recept: V neděli nesmí na stole chybět jehněčí

, Časopis F.O.O.D.
18. 4. 2014
Recept: V neděli nesmí na stole chybět jehněčí
Nejvýznamnější křesťanský svátek v sobě spojuje radost z probouzející se přírody, ale také oslavu plodnosti, života a hojnosti. Slaví se především u stolu. Na něm rozhodně nesmí chybět mazanec, něco zeleného a vajíčka. Zkuste naše dobroty.

Připravte si s námi svěží slavnostní menu na nadcházející sváteční dny.

K snídani nesmí chybět mazanec

2 menší bochánky příprava: 60 minut + kynutí

Potřebujeme:250 ml plnotučného mléka, 1 kostka droždí (42 g), 100 g krupicového cukru + 1 lžička na kvásek, 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, 3 žloutky, 120 g másla, 50 g rozinek, 80 g loupaných plátkových mandlí, 1 celé vejce na potření.

Do poloviny mléka rozdrobte droždí a zasypte lžičkou cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, například v troubě při 50 °C. V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový a krupicový cukr a kůru z citronu. Vmíchejte žloutky, rozehřáté máslo, hotový kvásek a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidejte rozinky a polovinu mandlí. Vypracujte těsto, zasypte troškou mouky a nechte v teple pod utěrkou kynout, minimálně hodinu.

Mezitím těsto alespoň jednou znovu propracujte. Poté vytvarujte dva menší mazance. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem.

Pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě nejprve na 220 °C asi 10 minut, poté stáhněte na 150 °C a pečte dalších 35 minut dozlatova.

Jarní polévka s hlávkovým salátem

4-6 porcí, 20 minut

Potřebujeme:2 menší cibule a pórek, 6 brambor typu B, 1 hlávkový salát, 2 lžíce másla, 2 l masového vývaru, zakysaná smetana (není nutné), 4 vejce, sůl, pepř a ocet na dochucení, sladkolistá petrželka nebo jarní cibulka k podávání.
Cibule a pórek nakrájejte na kolečka. Brambory pokrájejte na menší kostičky. Hlávkový salát důkladně properte a roztrhejte na kousky.

Asi na minutu jej vhoďte do vroucí vody, potom ihned sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zachovala jeho zelená barva.

Na másle nechte zesklovatět pórek a cibuli. Zalijte vývarem, přidejte brambory a vařte asi 10 minut. Nakonec přidejte spařený salát. Hotovou polévku odstavte. Můžete vmíchat zakysanou smetanu.

Dochuťte a před podáváním vložte do každé porce natvrdo vařené, na dílky nakrájené vejce a posypte najemno nasekanou petrželovou natí nebo zelenou cibulkou.

Jehněčí kolínka se zeleninou

4 porce příprava: 2 hodiny

Potřebujeme:4 jehněčí kolínka 1 l zeleninového vývaru 100 ml olivového oleje 4 stroužky česneku + 2 celé paličky sůl a pepř 6–8 malých mrkví 100 g fazolových lusků 400 g brambor typu A.

Jehněčí kolínka vařte v zeleninovém vývaru asi 60 minut. Poté je potřete olivovým olejem s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Přendejte do pekáčku společně s kořenovou zeleninou pokrájenou na menší kousky a česnekovou paličkou rozkrojenou na poloviny.

Pečte odklopené v troubě při 180 °C asi 45 minut.

V průběhu pečení potírejte zbývající směsí. Ke konci přidejte fazolové lusky, aby se jen zlehka opekly. Podávejte s bramborami uvařenými ve slupce.

Sladká tečka k odpolední kávě - citronový koláč

na 1 dortovou formu příprava: 60 minut

Potřebujeme: 180 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 sáčky vanilkového pudinku, 1 prášku do pečiva, 125 g másla, 1–2 citrony, 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce KRÉM: 200 ml smetany 33%, 100 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, citron a limetka na ozdobu.

Cukr, pudink a prášek do pečiva důkladně promíchejte v míse. Přidejte rozpuštěné máslo.

Z citronů vymačkejte všechnu šťávu (máte-li chemicky neošetřené, můžete použít i nastrouhanou kůru). Nakonec přidejte tvaroh a vajíčka a vše spojte, pro jemnější konzistenci můžete směs prošlehat ručním šlehačem.

Dortovou formu vyložte zespodu papírem a boky vymažte a vysypte moukou. Pečte na 180 °C asi 40 minut. Koláč nabyde na objemu, ale nelekněte se, že po vychladnutí zase spadne.

Z formy ho vyjměte až po vychladnutí. Ozdobte krémem z ušlehané smetany, tvarohu a cukru.

(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 4/2014 a F.O.O.D special)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Sladká tečka, Řeč, Zakysaná smetana, Celé vejce, Zelená barva, Velikonoční mazanec, Hlávkový salát, Recept, Mazanec, Rozpuštěné máslo, Jarní cibulka

Mohlo by vás zajímat
Jak zmírnit dětské záchvaty vzteku? Tohle se nám osvědčilo
Má kuráž! Pět hodin po porodu se vydala na svatbu sestry
To tu ještě nebylo. Červencová Maminka se speciálem pro tatínky
Alergie na sluníčko: Jak ji poznáte a lze ji vyléčit léky?

Horoskopy

Střelec Nekuká-li kukačka před svatým Janem, bude neúrodný rok, jak říká stará pranostika. Proto nebude od…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Alois, Aloisie, Alojz



Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu