[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vdolek, lopaťák nebo pecák, tak se dříve říkalo koláčům, které jsou dnes známé jako „valašské frgále“. Víte, že frgál byl původně hanlivé označení? Když se totiž hospodyni koláč nepovedl, rozčileně si ulevila: „No, to jsem ale upekla frgál!“
Dnes jsou valašské frgály výrobkem s ochranným zeměpisným označením. Vůbec první zmínka o této krajové specialitě pochází z roku 1826, na Valašsku tedy mají frgály opravdu dlouhou tradici.
Původně se pekly výhradně ke slavnostním příležitostem, jako byly Vánoce a Velikonoce, svatby nebo lidové slavnosti, a dávaly se na ně téměř výhradně hrušky. Dnes si můžete koupit nebo upéct frgál makový, povidlový, tvarohový nebo třeba borůvkový. Dříve ale byly na Valašsku nejdostupnější surovinou, které bylo všude dost, právě hrušky. Výroba frgálů a recepty na ně jsou střeženým pokladem každé rodiny nebo pekárny.
Suroviny (na 4 frgály):
500 g špaldové hladké mouky
100 g sádla
250 ml mléka
2 žloutky
20 g droždí
75 g cukru krupice
5 g mořské soli
Na náplň
4 kg hrušek
100 g melasy
100 g hnědého rumu
100 g hnědého cukru
10 g mletého badyánu
1 lžička mleté skořice
Na drobenku
100 g hladké špaldové mouky
55 g cukru krupice
55 g másla
špetka soli
Na dokončení
200 g másla na pomazání
nastrouhaný perník na posypání
hnědý rum podle chuti
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké a lesklé těsto. Nechte ho v teple hodinu a půl odpočívat, zakryté čistou utěrkou.
Hrušky zbavte jádřinců a na masovém mlýnku umelte. Spolu se skořicí a badyánem pečte v troubě do zhoustnutí asi hodinu při 170 °C. Přidejte rum, cukr a melasu, dobře zamíchejte a nechte zchladnout.
Ze všech surovin na přípravu drobenky vypracujte krásně sypkou směs. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.
Těsto rozdělte na čtyři bochánky, ukoulejte a na pomoučeném vále rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Přeneste na pečicí papír a okraje potřete rozpuštěným máslem. Na každý pak naneste hruškovou náplň a dobře rozetřete. Posypte drobenkou a nechte v teple asi hodinu kynout.
Frgály pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8 až 9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapejte máslem, do kterého podle chuti přidejte rum. Posypte strouhaným perníkem, nechte zchladnout a můžete servírovat.
Zdroj: recepty.cz