Maminka.czRecepty

RECEPT: Valašské hruškové frgály podle Josefa Maršálka

Simona Procházková 2.  4.  2023
Neuvěřitelně vláčné a nadýchané tradiční valašské koláče s bohatou náplní na tenkém těstě a s křupavou drobenkou navrch, to je doslova sladký sen. Připravte si je podle receptu věhlasného cukráře a porotce televizní soutěže Peče celá země Josefa Maršálka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vdolek, lopaťák nebo pecák, tak se dříve říkalo koláčům, které jsou dnes známé jako „valašské frgále“. Víte, že frgál byl původně hanlivé označení? Když se totiž hospodyni koláč nepovedl, rozčileně si ulevila: „No, to jsem ale upekla frgál!“

Dnes jsou valašské frgály výrobkem s ochranným zeměpisným označením. Vůbec první zmínka o této krajové specialitě pochází z roku 1826, na Valašsku tedy mají frgály opravdu dlouhou tradici.

VIDEO: Recept na Míša řezy, na které potřebujete je dvě vejce

Původně se pekly výhradně ke slavnostním příležitostem, jako byly Vánoce a Velikonoce, svatby nebo lidové slavnosti, a dávaly se na ně téměř výhradně hrušky. Dnes si můžete koupit nebo upéct frgál makový, povidlový, tvarohový nebo třeba borůvkový. Dříve ale byly na Valašsku nejdostupnější surovinou, které bylo všude dost, právě hrušky. Výroba frgálů a recepty na ně jsou střeženým pokladem každé rodiny nebo pekárny.

Suroviny (na 4 frgály):

500 g špaldové hladké mouky

100 g sádla

250 ml mléka

2 žloutky

20 g droždí

75 g cukru krupice

5 g mořské soli

Na náplň

4 kg hrušek

100 g melasy

100 g hnědého rumu

100 g hnědého cukru

10 g mletého badyánu

1 lžička mleté skořice 

Na drobenku

100 g hladké špaldové mouky

55 g cukru krupice

55 g másla

špetka soli

Na dokončení

200 g másla na pomazání

nastrouhaný perník na posypání

hnědý rum podle chuti

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké a lesklé těsto. Nechte ho v teple hodinu a půl odpočívat, zakryté čistou utěrkou.

Hrušky zbavte jádřinců a na masovém mlýnku umelte. Spolu se skořicí a badyánem pečte v troubě do zhoustnutí asi hodinu při 170 °C. Přidejte rum, cukr a melasu, dobře zamíchejte a nechte zchladnout.

Ze všech surovin na přípravu drobenky vypracujte krásně sypkou směs. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.

Těsto rozdělte na čtyři bochánky, ukoulejte a na pomoučeném vále rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Přeneste na pečicí papír a okraje potřete rozpuštěným máslem. Na každý pak naneste hruškovou náplň a dobře rozetřete. Posypte drobenkou a nechte v teple asi hodinu kynout.

Frgály pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8 až 9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapejte máslem, do kterého podle chuti přidejte rum. Posypte strouhaným perníkem, nechte zchladnout a můžete servírovat.

Zdroj: recepty.cz

Témata: Recepty, Velikonoce, jídlo, Vaření, Vánoce, Cukr, Vaření pro rodinu, pečení, dezert, pečení s dětmi, Soutěž, Koláč, Míša, Náplň, Valašsko, Josef Maršálek, Zeměpis, Těsto, Frgál, Drobenka, Surovina, Recept