Maminka.czRecepty

RECEPT: Rychlý hrnkový velikonoční beránek, kterému nikdo neodolá

Simona Procházková 25.  3.  2024
Nadýchaný beránek patří neodmyslitelně k velikonoční klasice. Receptů na něj jsou snad tisíce, pokud ale hledáte opravdu jednoduchý recept, ideálně bez vážení surovin, máme pro vás skvělý tip. Hotovo budete mít doslova za chvilku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

3 vejce

1 hrnek mléka

1 hrnek oleje

1 balíček prášku do pečiva

1 balíček vanilkového cukru

1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry

rozinky na dozdobení

moučkový cukr na posypání

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Do větší mísy dejte veškeré sypké ingredience – prosejte polohrubou mouku, přidejte krupicový i vanilkový cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru. Vše promíchejte vařečkou. Pak přidejte celá vejce, přilijte mléko a olej a vymíchejte hladké polotekuté těsto.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypte krupicí nebo hrubou moukou. Těsto vlijte do formy, přiklopte a pečte v dobře předehřáté troubě na 180 stupňů asi 50 minut. Pečení kontrolujte, délka pečení záleží na velikosti formy. Zda je beránek upečený, zkoušejte špejlí (když se na ni těsto nelepí, je hotovo).

Upečeného beránka nechte trochu zchladnout a opatrně ho vyklopte z formy. Oči a čumáček ozdobte rozinkou napíchnutou na párátku a nezapomeňte beránka vyfešákovat mašlí kolem krku.

Češi a Velikonoce

(podle výsledků průzkumu on-line supermarketu Košík.cz, kterého se účastnilo 1350 českých domácností)

  • Na Velikonocích máme my Češi nejraději setkávání s příbuznými a kamarády a radost z probouzející se přírody.
  • Svátky intenzivně slaví jen pětina Čechů, 2 % domácností už velikonoční tradice nedodržuje, 49 % jen malou část z nich a spíše symbolicky.
  • Nejčastěji utratíme za jídlo, pohoštění a koledu 2000 korun, průměrně pak 2840 korun, letos asi o pětistovku víc než loni.
  • Na velikonočním stole se ve dvou třetinách domácností objevuje beránek, více než polovina domácností barví vajíčka nebo dělá kraslice, stejně tak pečeme velikonoční nádivku.

VIDEO: Recept: Velikonoční věnec

Témata: Recepty, Velikonoce, Cukr, pečení, pomlázka, pečení s dětmi, dezert, suroviny, krupice, Hrnek, Beránek, Mouka, Velikonoční beránek, Mléko, Surovina, Vejce, Recept