RECEPT: Tradiční velikonoční nádivka chutná teplá i studená

RECEPT: Tradiční velikonoční nádivka chutná teplá i studená | Foto: Marek Bartoš

Foto: Marek Bartoš

Mezi velikonoční klasiky neodmyslitelně patří velikonoční nádivka z mladých kopřiv a uzeného. Připravte si s námi tuhle staročeskou dobrotu, která dříve nesměla chybět na velikonoční tabuli. Voní po uzené krkovici, muškátovém oříšku a pochutnáte si na ní zatepla i zastudena.

Suroviny:

400 g uzené krkovice

6 rohlíků

100 g másla

300 ml mléka

6 vajec

2 hrsti čerstvých mladých kopřiv (případně mladého špenátu nebo třeba rukoly)

1 hrst nasekaných zelených bylinek (petrželka, pažitka…)

špetka mletého nebo nastrouhaného muškátového oříšku

sůl a mletý pepř podle chuti

máslo na vymazání formy

strouhanka na vysypání formy

Postup:

Den předem ponořte maso do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Po pěti minutách vodu slijte, maso zalijte čistou vodou a vařte alespoň 30 minut. Odstraníte tak přebytečnou sůl, ve které bývá uzené maso naložené. Maso nechte zchladnout ve vodě, nejlépe v chladu do druhého dne.

Maso a rohlíky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a pečivo na něm opečte dozlatova. Nasypejte ho do mísy, zalijte mlékem a nechte nasáknout.

Zelené lupení dobře propláchněte a poté v cedníku prolijte vroucí vodou. Přebytečnou tekutinu vymačkejte, listí pokrájejte a přidejte spolu s nasekanými bylinkami do mísy.

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte k základu nádivky, k bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.

Nádivkovou směs dobře promíchejte, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu (o průměru 30 cm) vymažte máslem a vysypejte strouhankou, vlijte do ní směs a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotovou nádivku nechte asi 15 minut odpočinout a poté ji krájejte. Dobrá je teplá i studená.

Zdroj: časopis F.O.O.D., recepty.cz

Foto: Marek Bartoš

VIDEO: Hrníčkový beránek: video recept bez vážení

 

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů