[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
400 g uzené krkovice
6 rohlíků
100 g másla
300 ml mléka
6 vajec
2 hrsti čerstvých mladých kopřiv (případně mladého špenátu nebo třeba rukoly)
1 hrst nasekaných zelených bylinek (petrželka, pažitka…)
špetka mletého nebo nastrouhaného muškátového oříšku
sůl a mletý pepř podle chuti
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Postup:
Den předem ponořte maso do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Po pěti minutách vodu slijte, maso zalijte čistou vodou a vařte alespoň 30 minut. Odstraníte tak přebytečnou sůl, ve které bývá uzené maso naložené. Maso nechte zchladnout ve vodě, nejlépe v chladu do druhého dne.
Maso a rohlíky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a pečivo na něm opečte dozlatova. Nasypejte ho do mísy, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
Zelené lupení dobře propláchněte a poté v cedníku prolijte vroucí vodou. Přebytečnou tekutinu vymačkejte, listí pokrájejte a přidejte spolu s nasekanými bylinkami do mísy.
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte k základu nádivky, k bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.
Nádivkovou směs dobře promíchejte, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu (o průměru 30 cm) vymažte máslem a vysypejte strouhankou, vlijte do ní směs a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotovou nádivku nechte asi 15 minut odpočinout a poté ji krájejte. Dobrá je teplá i studená.
Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz