Maminka.czRecepty

RECEPT: Tradiční velikonoční nádivka chutná teplá i studená

Simona Procházková 1.  4.  2023
Mezi velikonoční klasiky neodmyslitelně patří nádivka z mladých kopřiv a uzeného. Připravte si s námi tuhle staročeskou dobrotu, která dříve nesměla chybět na sváteční tabuli. Voní po uzené krkovici, muškátovém oříšku a pochutnáte si na ní zatepla i zastudena.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

400 g uzené krkovice

6 rohlíků

100 g másla

300 ml mléka

6 vajec

2 hrsti čerstvých mladých kopřiv (případně mladého špenátu nebo třeba rukoly)

1 hrst nasekaných zelených bylinek (petrželka, pažitka…)

špetka mletého nebo nastrouhaného muškátového oříšku

sůl a mletý pepř podle chuti

máslo na vymazání formy

strouhanka na vysypání formy

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Den předem ponořte maso do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Po pěti minutách vodu slijte, maso zalijte čistou vodou a vařte alespoň 30 minut. Odstraníte tak přebytečnou sůl, ve které bývá uzené maso naložené. Maso nechte zchladnout ve vodě, nejlépe v chladu do druhého dne.

Maso a rohlíky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a pečivo na něm opečte dozlatova. Nasypejte ho do mísy, zalijte mlékem a nechte nasáknout.

Zelené lupení dobře propláchněte a poté v cedníku prolijte vroucí vodou. Přebytečnou tekutinu vymačkejte, listí pokrájejte a přidejte spolu s nasekanými bylinkami do mísy.

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte k základu nádivky, k bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.

Nádivkovou směs dobře promíchejte, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu (o průměru 30 cm) vymažte máslem a vysypejte strouhankou, vlijte do ní směs a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotovou nádivku nechte asi 15 minut odpočinout a poté ji krájejte. Dobrá je teplá i studená.

VIDEO: Hrníčkový beránek: video recept bez vážení

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

Témata: Recepty, Velikonoce, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, jaro, Sůl, Mléko, Uzené, Nádivka, Krkovice, Rohlík, Muškátový oříšek, Máslo, Kopřiva, Recept
Mohlo by vás zajímat