[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
500 g hladké mouky
80 g másla
150 g tekutého medu
200 g moučkového cukru
2 vejce
1 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody
Postup:
Med, prosátý moučkový cukr a vejce společně v míse utřete. V mouce rozmíchejte perníkové koření a jedlou sodu a moučnou směs přidávejte postupně po troškách za stálého míchání k utřené hmotě. Nakonec přimíchejte rozpuštěné vlažné máslo.
Těsto dobře vypracujte, udělejte z něj bochník, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň přes noc odležet na chladném místě.
Před přípravou perníčků těsto znovu prohněťte, rozválejte na pomoučeném vále na plát o tloušťce asi dva až tři milimetry a formičkami vykrajujte jednotlivé tvary. Vykrojené perníčky ukládejte na plech vyložený papírem na pečení.
Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 až 200 °C asi šest minut. Po vyjmutí z trouby pak upečené a ještě horké perníčky potřete rozkvedlaným vejcem, aby se krásně leskly.