Maminka.czVelikonoce

RECEPT: Velikonoční medové perníčky (nejen) pro koledníky

Simona Procházková 24.  3.  2024
Vláčné medové perníčky krásně vonící kořením a vesele ozdobené spolehlivě potěší každého koledníka, který k vám dorazí. Právě teď je ideální doba na pečení, aby do svátků stihly změknout. Ke zdobení cukrovou polevou přizvěte děti, určitě vám rády a s nadšením pomohou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

500 g hladké mouky

80 g másla

150 g tekutého medu

200 g moučkového cukru

2 vejce

1 lžíce perníkového koření

1 lžička jedlé sody

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Med, prosátý moučkový cukr a vejce společně v míse utřete. V mouce rozmíchejte perníkové koření a jedlou sodu a moučnou směs přidávejte postupně po troškách za stálého míchání k utřené hmotě. Nakonec přimíchejte rozpuštěné vlažné máslo.

Těsto dobře vypracujte, udělejte z něj bochník, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň přes noc odležet na chladném místě.

Před přípravou perníčků těsto znovu prohněťte, rozválejte na pomoučeném vále na plát o tloušťce asi dva až tři milimetry a formičkami vykrajujte jednotlivé tvary. Vykrojené perníčky ukládejte na plech vyložený papírem na pečení.

Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 až 200 °C asi šest minut. Po vyjmutí z trouby pak upečené a ještě horké perníčky potřete rozkvedlaným vejcem, aby se krásně leskly.

VIDEO RECEPT: Babiččin velikonoční mazanec - voňavý, vláčný, dozlatova upečený
Témata: Recepty, svátek, Velikonoce, Cukr, Vaření pro rodinu, pečení, dezert, pečení s dětmi, Koledník, Perníkové koření, Perníček, Vejce, Máslo, Koření, Recept, Med

Video