Maminka.czRecepty

RECEPT: Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami. Lehký oběd na víkend

Simona Procházková 20.  5.  2023
Vepřové s mrkví je skvělý pokrm plný vitaminů, který připravíte ze snadno dostupných surovin. Nezabere vám příliš času, a na talíři navíc krásně vypadá. Uvidíte, že si pochutnají i vybíravé děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

500 g vepřové pečeně

4 střední mrkve

1 cibule

2 lžíce oleje

250 ml zeleninového vývaru

špetka mletého kmínu

150 g mraženého hrášku

1 citron

sůl a mletý pepř

800 g brambor varného typu B

2 lžíce nasekané pažitky

2 lžíce nasekané zelené petrželky

2 lžíce olivového oleje

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Maso očistěte, zbavte přebytečného tuku a blan a nakrájejte na kostky velké asi 3 x 3 cm. Zeleninu očistěte, mrkev pokrájejte na kostky a cibuli na tenké plátky.

V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej a na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Přidejte cibuli a po 3 minutách i mrkev. Nyní vše podlijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a ochuťte kmínem. Přiklopte poklicí a duste 20 minut. Přidejte hrášek a ještě 5 minut provařte. Přimíchejte citronovou kůru a dochuťte pár kapkami šťávy a případně ještě dosolte.

Brambory dobře omyjte, případně oloupejte. Uvařte je v dostatečném množství osolené vody, aby byly lehce na skus. Slijte vodu, k horkým bramborám přidejte bylinky, olivový olej, špetku soli a pepře. Hrnec přiklopte přiléhající poklicí a dobře s ním zaklepejte, aby se vše promíchalo a trochu pomačkalo.

VIDEO: Kuře na paprice podle maďarského receptu

Zdroj: F.O.O.D., recepty.cz

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, suroviny, oběd, Vitamín, Talíř, Brambory, Mrkev, Recept, Vepřové, Pokrm, Cibule, Hrášek