Maminka.czRecepty

RECEPT: Vepřový špíz s jablky. Inspirace pro víkendovou grilovačku

Simona Procházková 21.  5.  2023
Různé variace špízů patří zcela jistě mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu. Využijte slunečného počasí a uspořádejte doma společné nedělní grilování. Oběd nebo večeře připravené venku budou chutnat určitě ještě o něco lépe.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

900 g vepřového masa, nejlépe panenky

2 velká jablka

3 lžíce olivového oleje

sůl a mletý pepř

na marinádu:

350 ml pomerančové šťávy

120 ml balzamikového octa

kmín

čerstvě nadrcený pepř

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Vepřové maso nakrájejte na větší kostky, jablka omyjte, osušte a nakrájejte na osminky.

Společně svařte pomerančovou šťávu, balzamikový ocet, kmín a pepř v kastrůlku na mírném plameni asi 30 minut, až směs zhoustne jako sirup.

Zapalte oheň ve venkovním grilu a počkejte, až dojde do stadia řeřavých uhlíků. Kousky masa a jablek promíchejte v misce s olivovým olejem, solí a mletým pepřem, aby bylo vše dobře pokryto, a pak střídavě napíchejte na dlouhé špízové jehly.

Grilujte 5 až 6 minut z každé strany, až bude maso propečené a jablka zkřehnou. Poslední minuty grilování důkladně potřete svařenou marinádou, špízy tak získají úžasnou chuť, vůni i barvu. Podávejte se zbylou marinádou.

VIDEO:  Grilovaná zelenina

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, vůně, Večeře, Jablka, Grilování, Vepřové maso, Grilovaná zelenina, Špíz, Grilovačka, Marináda, Pepř, Gril, Slunečné počasí, Marina